Холандски изобретатели представиха гигантска прахосмукачка, чиято цел обаче е да чисти въздуха, а не пода у дома, разказва France24.

"Това е голям индустриален филтър с дължина 8 метра, направен от стомана... слага се отгоре на сградите и работи като голяма прахосмукачка", обяснява със същите думи устройството Нек Бьорсен, говорител на Envinity Group, които представиха машината вчера в Амстердам.

Тя може да изсмуква въздуха в радиус от 300 метра и до 7 км височина. За час пречиства 800 000 кубични метра, филтрирайки 100% от фините частици и 95% от ултра-фините частици, както са установили тестове в Центъра за енергийно изследване на Холандия.

Фините прахови частици във въздуха се отделят при горене на дърво и други горива, и са изключително вредни за здравето. Около 90% от европейци дишат над допустимото от Световната здравна организация количество от тези частици. Те могат и да са керциногенни.

Ултра-фините частици пък са от емисиите на самолетните горива и други подобни и според Envinity Group могат да "увредят нервната система, включително мозъчните клетки и да причинят инфекции"-

Вече има интерес към проекта от правителства, големи корпорации и летища, обяснява Бьорсен.