22 деца и шестима учители загинаха, след като училище в Сирия бе ударено няколко пъти при въздушни атаки вчера, съобщи в. "Ню Йорк таймс".

Трагедията стана в район, контролиран от бунтовниците, в северната провинция Идлиб.

 

 

От УНИЦЕФ - детския фонд на ООН, заявиха, че това може да е най-смъртоносната атака срещу училище от началото на сирийската гражданска война преди 5 гоини.

Някои очевидци, цитирани от АФП, твърдят, че убитите са 35.

"Това е трагедия, това е безчинство и ако е умишлено, това е военно престъпление", заяви Антъни Лейк, изпълнителният директор на УНИЦЕФ. 

Сирийската обсерватория за човешки права твърди, че идентифицирала самолетите като руски или сирийски, т.е. на режима на Башар Асад. Според правозащитната организация те нанесли най-малко 6 удара в село Хаас, включително по сградата на училището.

Бомбардираният район в Идлиб е контролиран от съюзени помежду си бунтовнически групировки. Той често е подлаган на въздушни удари от сирийската и руска бойни авиации.

 

 

Държавните медии в арабската република съобщиха, че в Хаас е имало атака на правителствени сили срещу бунтовници. Няма и дума обаче за училището.

В ООН постоянният руски представител Виталий Чуркин заяви, че не знае нищо за нападението.

"Това е ужасно. Надявам се, че ние не сме замесени", заяви той.

По-късно Чуркин заяви пред Интерфакс следното:

"Най-лесно е да кажа, че не сме ние. Но аз съм отговорен човек, трябва да се изчака какво ще каже по този повод нашето Министерство на отбраната."

Военното ведомство до този момент не е коментирало кървавата баня.