Пленумът на Висшия съдебен съвет гласува днес да не се занимава с интервюто на Димитър Узунов пред бТВ. Предложението до пълния състав на Съвета да вземе отношение дойде от Калин Калпакчиев, тъй като, по думите му, Узунов изрекъл факти, които не са истина.

Става въпрос за интервю пред бТВ от петък, след като Узунов оцеля от вот на недоверие, в което той нападна видния "бунтар", че е взел 340 000 лв. и "движи" проект по Оперативна програма "Административен капацитет".

Оказа се, че такъв факт не съществува - първо, това е цялата възможна сума по ОПАК, а не премията на един човек, второ Калпакчиев не е ръководител на проекта - такава е Елка Атанасова от Съвета, а участието на недолюбвания от мнозинството "бунтар" е съвсем минимално като председател на комисията по съдебна карта.

 

Както Клуб Z писа, на заседанието на съдийската колегия във вторник Калпакчиев поиска обяснение и каза, че съзнателното изказване на неистини и внушение от един член на ВСС по адрес на друг, че участва в корупционни схеми, е недопустимо.

Аз казах – няма да се отметна от думите си: смятам, че въпросът е много сериозен и по никакъв начин не трябва да бъде отминаван несериозно. Тогава когато един член на ВСС - бил той и представляващ, в публично изявление каже неистина, съзнателно, по отношение на факти, които са му известни в служебно качество - това не е само негово отношение лично към мен. Аз не го приемам само така. А към качеството, което заемам, каза той. 

Съдията заяви, че иска извинение и оставка от представляващия Съвета.

Освен това Калпакчиев настояваше за реакция на пленума, с която да стане ясно дали приема или не поведението на представляващия. По думите му то - поведението, е в противоречие с принципите на конституцията, в която са залегнали и изискванията към членовете на съвета – да бъдат хора с високи морални и нравствени качества, напомня "Правен свят".

Димитър Узунов, представляващ ВСС.

Калпакчиев уточни, че в случая не става дума за неговия авторитет, а за този на ВСС и цялата система.

"Премината е границата на позволено и непозволено, на редно и нередно, на добро и зло. Това е окончателна нравствена разруха. Това се отразява не само на нашата работа, но и на общественото усещане за справедливост", каза още Калпакчиев.

Днес с 14 на 7 гласа обаче мнозинството не пожела да обсъди интервюто на Узунов. Тези, които подкрепиха Калпакчиев, бяха Юлия Ковачева, Юлиана Колева, Камен Иванов, Лозан Панов, Соня Найденова и Елка Атанасова.

След като мнозинството отхвърли предложението му днес да се проведе този дебат, той се обърна към всички такава точка като основна да залегне в дневния ред за следващото заседание на пленума. Отговор не последва.