Депутатите в Народното събрание днес постигнаха един от редките си случаи на единодушие, отхвърляйки предложения за намаляване на ваканцията си.

Независимият депутат Велизар Енчев е внесъл още преди година две предложения за промени в правилника на парламента - да се махне великденската и коледната ваканция на народните представители. На тях им се полагат 10 дни напролет и 19 дни през зимата.

"С какво един депутат е по-добър от един учител, един лекар, един работник? Тази толкова срамна дума тук! Не е ли срамно, че след малко ще отхвърлите това мое предложение. Това е неморално. С цялото уважение към г-жа Цецка Цачева, тя когато го предложих на първо четене ме репликира с думите, че народните представители не са като другите граждани в държавата!", заяви Енчев с патоса на кандидат-президент.

Според него народните представители трябва да почиват толкова, колкото и всички други в държавата. Предложението бе последвано от ръкопляскания от страна на възрастни гости на Народното събрание, наблюдаващи заседанието от високо. Председателстващият Димитър Главчев им направи забележка да спазват правилата за поведение на гостите. В правилника на НС няма забрана за ръкопляскане.

Острието на ГЕРБ в директния и понякога груб език Георг Георгиев излезе първи, за да атакува Енчев:

"Аз такъв, който е клеветил хората, че са ходили на църква… Не трябва да допускате да се правят такива популистки изказвания от човек с тъмно агентурно минало", каза той, намеквайки за принадлежността на независимия депутат към Държавна сигурност.

Друга депутатка от зала подхвърли на Главчев, че не трябва да допуска такива изказвания. Самият зам.-председател обясни, че не иска да става адвокат на Енчев, но той не е казал нещо недопустимо.

"Когато говорят такива народни представители, създават лоша илюзия, че работят за хората. Хората горе ръкопляскат на един фалш, една измама. Трябваше да му направите забележка, защото той има 4 парламентарни наказания, а сега, в момента, когато няма избиратели излиза тук с тези предложения", заяви депутатката от ГЕРБ Снежана Букова.

Най-добре обаче описа болката на непочиващия народен представител Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт:

"Предлагам, на първо четене, да бъде забранено храненето и пиенето на вода в НС. Вместо ваканция, да бъдат изпратени депутатите в каторга, да се възстанови на остров Белене затвора, за да бъдат хората доволни. И още нещо – вместо ваканция, отпуск, работният ден да бъде увеличаван на 24 ч без право на сън, защото тук трябва да се работи здраво. Няма значение, че този колега го няма. Той не работи, той не идва в комисии… Изхождайки от неговата лична позиция, че той нищо не прави, предлага тези неща", заяви той и добави, че Енчев няма нито един ден трудов стаж в производството, значи никога не е бил работник.

Все пак патриотът бе единственият, който коментира предложението, а не предложилият го.

За финал и да забие последния пирон в ковчега излезе ГЕРБ-ерът Свилен Иванов:

"Много съм против хора, които не работят в парламента, да правят такива придложения. Като не работят, идват само в сряда да предложат нещо, ме задължават да натисна червения бутон!"

Опозицията не излезе да коментира, нито който и да е друг.

58 народни представители се почувстваха задължени да отхвърлят предложението, 23-ма се засрамиха и се въздържаха. Само 4-ма подкрепиха премахването на двете ваканции.