"По отношение на искрите между мен и премиера Бойко Борисов искам да кажа, че вчерашните допълнителни уточнения на министър-председателя бяха изключително важни и аз му благодаря за това", заяви Плевнелиев. Той говори пред журналисти във Варна при откриването на традиционния есенен семинар „Културното многообразие - източник на новаторски идеи“, организиран от Фондация „Българска памет”.

"Казусът с министър-председателя е приключен", допълни той. Плевнелиев разкри, че е провел и разговор с Бойко Борисов, в който "изяснихме нещата и истината е вече повече от ясна за всички нас".

Президент и премиер водеха словестна битка през медиите след като Борисов заяви, че Плевнелиев бил посочен за министър в неговото първо правителство от бизнесмена Прокопиев. Държавният глава се жегна от думите му и обяви, че никога не е бил част от задкулисието. Вчера премиерът поясни, че са били водени разговори по темата за възможни министри с КРИБ.

Стана ясно, че не става въпрос за каквито и да било кръгове, а за легитимни разговори на премиера с работодателски и синдикални организации, коментира днес държавният глава..

България никога нямаше да може да се модернизира по начина, по който се модернизира, благодарение на европейската солидарност, заяви Плевнелиев на форума, предаде Фокус”. Според него членството на страната ни в Европейския съюз е довело до една много сериозна фаза на модернизация. 

„А ние сме все още в началото на този процес. 350 километра нови магистрали, в момента се планират още 600. 40 километра ново метро, планират се още 22 километра. Пречиствателни станции в 51 български града, планират се още толкова. По селската програма се закупиха хиляди нови земеделски единици техника и днес българското земеделие е много по-ефективно, а експортът на земеделски продукти расте. Европейските фондове за България бяха 9,2 милиарда евро, използвани по най-коректния начин - 96,6%. Същевременно в новия програмен период са още повече и България става все по-амбициозна и ще бъде все по-модерна“, посочи президентът.

Той отбеляза, че европейската солидарност е доказателство за един съюз, който е базиран не на цифри и сметки, а на ценности. 

„Европейската солидарност помага на всеки един от нас да бъде по-демократичен, по-свободен, по-успяващ. Преди 26 години България направи един труден, но мъдър избор и днес ние берем плодовете на това. България е стабилна, безработицата в България слиза под 8%. Нека никога не заравяме къде бяхме, за да знаем, че сме на прав път и можем много повече. Това е и задачата на държавния глава - да посочи хоризонта и днес ние вече работим за "България 2030“, подерта Плевнелиев.

По думите му Европейската комисия и Европейският съюз са инструмента, който ни помага да реализираме своите мечти и да модернизираме България.

„Европа, с всичките проблеми, които има днес, е символ на ценности и аз искам това да ви науча, това да ви разкажа. Европейският съюз е гарант за човешките права и свободи, защото днес те не се спазват в много точки на света. Европейският съюз е гарант за правила, които спазват всички. Днес в българската икономика има 366 000 компании, 99% от тях са малки и те успяват, вървят напред. Днес европейските милиарди се насочват преди всичко към малките, към неразвитите региони на България, които имат своя специална програма. Магистрала „Хемус“, която ще отпуши потенциала на Северна България, без нея просто нищо не правим. Но тя нямаше как да се случи без Европа да я припознае като европейски стратегически коридор“, обясни той. 

Кандидат-президентите страдат от дефицит на отговори по проблемните казуси, придължи държавният глава.

„Не само като президент, но и като обикновен гражданин, аз също зададох въпроси в свето обръщение към нацията, което се надявам и кандидат-президентите да са чули“, посочи президентът. Той припомни, че е задал въпроси, свързани с това какви са кризите в Европа и решенията, които кандидат-президентите ще дадат за тях. „Зададох конкретни въпроси за това как ще подкрепим развитието на икономиката в България, как ще решаваме нашите вътрешни кризи в България, как ще работим за стабилност, за развитие, как ще решаваме миграционната, терористичната и всички други кризи. На тези въпроси, които зададох и като обикновен гражданин, а и като президент, говорейки от името на всички българи, все още кандидат-президентите страдат от дефицит на отговори. Аз ги моля и апелирам към тях в оставащите дни да излязат и да кажат какво точно ще свършат по всеки един от проблемните казуси“, коментира президентът. 

По отношение на инициативата на Фондация „Българска памет“ президентът Росен Плевнелиев подчерта, че трябва да си даваме сметка колко големи са очакванията на българите по света към родината. „За мен е огромна чест да бъда част от тази високо патриотична инициатива на Фондация „Българска памет“.

Участието днес на българския държавен глава е една протегната ръка, един много силен знак за отношението на българската държава към българите по света и особено към нашата историческа диаспора. Млади хора от Македония, Сърбия, Молдова, Украйна, Югозападна България - всички заедно днес и в последните дни дебатират за бъдещето на Европа, за това как да постигнем мир, прогрес и човешко развитие, как да усвоим перспектива и чрез механизмите на българската държава за всички тях.

Не очаквайте да правя политически партии, обяви на форума Пленвелиев.

„Излязох пред българските граждани и заявих много ясно – от мен никой да не очаква да правя политически партии. Категорично - не, няма да се случи. От мен никой да не очаква да се боря на всяка цена да стоя в политиката за поредния пост. Не е това моята съдба. Аз не влязох в политиката като човек, който просто се бореше за пост, аз бях един богат, успял човек, който влезе в политиката, за да помогне на България. Аз влязох, за да дам, знаех, че мога да дам и вярвам, че дадох много на България. Оттук нататък какво ще правя – ще продължа да давам“, каза президентът.

Росен Плевнелиев допълни, че единствената професия, която може да разпали въображението му и да го мотивира да продължи да дава, е професията на учителя.

„Единственото, което може да ме накара да търся и да продължавам да търся смисъл и най-доброто за моята нация, е да се отдам на иновациите, на образованието, на науката, на просветата. Единственото, което вярвам много отива на един държавен глава, е да бъде близо до народа си, да му отваря перспектива, хоризонт. Аз съм този държавен глава, който се гордее, че зададе дългосрочното планиране в държавата – "България 2020", постигането на пълно съгласие по "България 2020", старта на дебата за "България 2030". Независимо, че няма да бъда повече президент след малко по-малко от три месеца, дългосрочното планиране в България, стратегическата визия за България, ако щете българската мечта, българският хоризонт ще бъдат в центъра на моите действия като веднъж президент - завинаги президент", заяви президентът Росен Плевнелиев и добави, че ще продължава да прави това, което винаги е правил.