Белгийските федерални и регионални власти днес се договориха за условията, при които страната може да подпише споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада, съобщи министър-председателят Шарл Мишел. Той изпрати декларацията, която е плод на близо седмица преговори, на държавите-членки.

Досега южният френскоезичен регион Валония, заедно със столицата Брюксел и федерацията Брюксел-Валония отказваха да дадат на федералното правителство пълномощия да подпише СЕТА. Това постави под въпрос сключването на най-амбициозната сделка за свободна търговия, която ЕС е сключвал досега.

Белгия беше единствената от 28 държави-членки на ЕС, която не беше подписала споразумението, договаряно седем години и либерализиращо 99 процента от търговията между него Канада. По белгийските закони Мишел може да го подпише само със съгласието на петте регионални правителства на двуезичната страна.

В края на маратонски преговори продължили през цялата нощ лидерите на регионалните и езиковите общности са споразумели по текст, който отговаря на безпокойствата на франкофонската част (Валония и 80 на сто от столицата Брюксел) ,свързани с вноса на земеделски продукти от Канада и със специален арбитражен съд, който СЕТА предвижда да решава споровете между инвеститор и държава.

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо отложи снощи заминаването си за Брюксел, където за днес е насрочена среща на върха на страната му с ЕС. Негов говорител обаче каза, че Канада е готова да подпише, когато европейците са готови.

Нямаше веднага сигнал от държавите-членки и от канадската страна дали приемат условията в белгийското споразумение. Не беше известно и дали срещата на върха ще се състои по график.

„Радвам се на добратановина отминистър-председателя Шарл Мишел“, написа в туитър председателят на Европейския съвет Доналд Туск. „След като всички процедури в ЕС бъдат завършени, ще се свържа с министър-председателя Джъстин Трюдо“.  

Белгийското правителство изпрати декларацията на Комитета на постоянните представители на държавите-членки на ЕС (КОРЕПЕР). Ако никоя от тях няма възражения, декларацията ще се върне пред регионалните парламенти на Валония и на френската общност в Белгия. Те трябва да дадат отговора си най-късно до полунощ в петък, са се споразумели участниците в днешните преговори.