ЛЮБЕН ОБРЕТЕНОВ

Проф. Любомир Халачев в кандидат за вицепрезидент в двойка с Ивайло Калфин. Роден е през 1950 г. Завършил е ВГИК-Москва през 1972 г. От 1975 г. работи в Студия "Време" като оператор и режисьор на документални и научно-популярни филми. През 1991 г. основава продуцентска фирма "Кадиак филм". Един от основателите на Асоциацията на филмовите продуценти. Работи като режисьор, продуцент и сценарист на документални филми и телевизионни драми. Има повече от 100 късометражни филма, има награди на български и международни фестивали. Автор е на десетки статии, на 7 книги в областта на киното и телевизията и на 3 книги с разкази.

Специализирал е в Полша, Италия и Франция. През 1989/1990 г. е зам.директор на българския културен център във Варшава. През 2004-2005 г. е гост-професор в Сингапур, университета "Ни Ан". Ръководител и лектор на семинари и обучения в европейски програми, член и председател на журита на български и международни фестивали. Професор, доктор по изкуствознание. Ректор на НАТФИЗ „Кр.Сарафов” (2011-2015 г.). Декан на факултет „Екранни изкуства“ (2005-2011 г.). Ръководител катедра „Филмово и телевизионно операторство“ и (1995-2004 г.). Член на Обществения съвет на БНТ. Член на Обществения съвет на БНР. Член на Националния съвет за кино към ИА НФЦ. Член на Съюза на българските филмови дейци, на Съюза на българските писатели, на Съюза на българските журналисти. Спортува тенис, плуване, ски, практикува айкидо. Владее руски, английски, полски и френски език.

 

- Проф. Халачев, вие сте известен като автор на документални филми. Ако след време решите да правите документален филм за настоящата предизборна кампания кои биха били акцентите в него?

- Трудно ми е да кажа. Не знам дали бих се заел да правя такъв филм. Защото за съжаление видях доста апатия, особено у хората извън София, където има по-бедни райони. Разговарял съм много, при такива пътувания човек само това прави. Трудно ми е да разбера защо хора, които са в зряла възраст и биха могли нещо да правят, защо са в такава степен дезинтересирани, нямат желание да се борят. Единственото, което им е останало е да се оплакват, че са им ниски пенсиите, което е истина. Но в същото време видях и борбени хора, които успяват да се справят с тази ситуация. Първият въпрос на хората над 70 години е "ще оправите ли пенсиите". Въпрос, който няма отговор веднага.

- А какво е впечатлението ви от по-младите хора? Има ли сред тях по-активни?

- Да, има. Доста работихме в Студентски град. Има една група хора, които са активни и искат да се занимават ако не с политика, то поне с обществена дейност. Има една огромна маса от хора, които въобще не се интересуват какво става около тях.

- Вие сте кандидат за вицепрезидент. В България често се казва, че от президента нищо не зависи. По тази логика вицепрезидентът вероятно е направо излишен.

- Разбира се, че не споделям това мнение. Ние също бихме могли да кажем, че и от депутатите нищо не зависи. Зависи само ако те са крупна партия, която би могла да гласува. От малките парити нищо не зависи. Тогава въобще да премахнем парламента? И президентът, и вицепрезидентът могат да постигнат успехи с правомощията, които имат в момента, стига да имат желание да работят и ясна позиция за това какво искат да правят.

- Да предположим, че вие спечелите изборите и влезете, заедно с г-н Ивайло Калфин на "Дондуков" 2. Кои ще са първите 2-3 действия, които ще предприемете?

- Първо ще трябва да установя какво ще имаме като наследство за работа, да не изостава ежедневната работа. При вицепрезидента тя е формирана в 3 или 4 пълномощия, делегирани от президента. Веднага след това ще започнем това, за което сме се договорили с г-н Калфин. А именно - да направим една сериозна програма, която конкретно да започне да работи по отношение на културата, особено в малките градчета и селцата. И, разбира се, сериозна програма за образование. Но не за реформа в университетите и училищата, а за търсене на възможност, която ще даде повече яснота на младите хора като завършват училище или университет накъде да се насочат, как да си избият учението според професията. Защото сега много млади хора влизат в университета без да знаят какво ще работят. Важно е и отношението на държавата към хората, които завършват. Ние не сме положили достатъчно усилия най-добрите ни студенти да влязат в работата на правителството и в полза на обществото. А именно те могат да свършат някаква работа в близките години.

- Винаги когато става дума за АБВ и въобще за партии от левицата се задава един задължителен въпрос - каква трябва да бъде политиката на България по отношение на Русия?

- Моят отговор сигурно ще ви изненада. Но аз не виждам каква е връзката между левицата и Русия. Русия отдавна не е тази социална, социалистическа или ако искате комунистическа държава. Русия е най-обикновена държава, с пазарна икономика. Сигурно там се правят социални стъпки и сигурно по някакъв начин хората се борят да помогнат на своите най-бедни граждани. Но по същия начин се работи и в Швеция, Дания. Не виждам защо левицата трябва да се отнася обезателно към Русия.

- В идеологически план може би сте прав. Но много често именно БСП и АБВ отстояват тезата за по-внимателно отношение към Русия от страна на България.

- Това е друг въпрос. Защо БСП се опитва да монополизира отношенията с Русия аз не мога да кажа. АБВ и специално г-н Калфин във всички свои обръщения има много ясна позиция. Ние искаме да възстановим отношенията си с Русия така, че да можем да разговаряме с тях и да отстояваме своите интереси. Ако ние нямаме отношения с тях ние ще загубим практически всичко, което бихме могли получим като български интерес- стратегически, икономически, политически и т.н. Ние трябва да имаме не само добри отношения с всички партньори в ЕС, но и с Русия. 

- Наскоро външният министър Даниел Митов каза, че България се опитва да води диалог на равноправна основа с Русия, но това не винаги се получава. Вие смятате ли, че въобще е възможно да има подобен равноправен диалог?

- Аз мисля, че Даниел Митов е симпатичен млад човек, но той очевидно няма качествата и подготовката като дипломат на г-н Калфин. Не трябва да пренебрегваме това. Не трябва да говорим само за партии. В момента трябва да говорим за личности. Личността на г-н Калфин е много интересна, богата, с биография. Той е един изключителен дипломат. И аз мисля, че съумее да постигне, разбира се заедно с правителството, една дорба и изгодна за България политика по отношение на Русия.

- Как трябва да постъпваме при казуси, в които добри отношения с Русия означават отстъпление от поети ангажименти към ЕС? Например "Южен поток"?

- Не съм сигурен дали на хората в България им стана ясно защо ЕС ни забрани да правим "Южен поток". Има много условия, които би трябвало да се договорят от специалистите бавно и категорично. И винаги да се повтаря. Както Катон Стари е повтарял за Картаген. Винаги трябва да имаме позицията: да, всичко това е прекрасно. Какво има за България от цялата тази работа? Вие казвате, уважаеми господа, че България ще загуби. Добре, дайте да й помогнем на тази България, само ще губи ли тя? Не й ли стигаше навремето югоембаргото? Винаги трябва да се поставят въпросите и няма какво да се срамуваме.

- Кой е Картаген-ът, който България трябва да разруши?

- България трябва да разурши една тежка и повтаряща се при всяка смяна на правителство мантра. Една и съща. Приоритет е образованетио, приротет е културата, приоритет е средната класа. След което изеднъж се оказва, че нищо от това не е приоритет. Ние в проджължение на 26 години не успхяме да създадем средна класа, което е най-лошото отношение към народа. Имаме много бедни, имаме някакъв процент богати хора и нямаме средна класа. Средният собственик е човек достоен и независим. Ето това трябва да направим ние.

В цялата апатична обиколка из провинцията попаднах на един прекрасен случай. Един млад човек, който с баща си оре земята и е щастлив и иска да работи. Обаче той е подал документи, за да му дадат помощ по програмата "Млади фермери", за да си купи земя и трета година вече не получава отговор. Ако имам някаква власт бих каза - отговорете, моля ви се, защо на този човек не помагате? На конкретния човек, не на идеята.

- Вие сте човек, който е свързан с изкуството и културата. В повечето случаи хората от тази сфера, които влизат в политиката, в крайна сметка са омерзени от нея. Нямате ли притеснения, че нещо подобно би могло да се случи и с вас?

- Ако аз успея да вляза в политиката когато изляза от нея, дори да съм омерзен, няма да имам повече желание да се занимавам. Вече възрастта няма да ми го позволява. Аз дълги години странях от политиката, както и много мои колеги. Може би все пак все някога човек трябва да се опита да помогне.

- Въпросът е докато се занимавате дали ще можете да свършите това, което искате, без да правите големи компромиси.

- В сферата, в която искам да работя, няма нужда да се правят компромиси.

- Как според вас ще се представи вашата двойка на президентските избори?

- Аз мисля, че ще се представим или много добре, или добре. Това означава, че или ще бъдем втори на първия тур, или ще бъдем трети. Но аз се надявам все пак да бъдем втори. Убеждаваме хората, виждам, че имаме последователи.

- Реалната подкрепа на АБВ на последните парламентарни избори им стигна само за да прескочат бариерата от 4%. Очевидно трябва да обедините много повече хора около себе си, за да бъдете втори.

- Разбира се. Първо ние имаме една коалиция, в която са и "Гергьовден", и Зелените, и други партии. Разширили сме кръга на нашите симпатизанти. Освен това нашето послание е: погледнете какво бихме могли да направим, недейте да гледате какви етикети ни лепят от ляво или от дясно. Имаме самочувствието, че можем да се обърнем към много хора, защото в момента не става дума за партийна политика. А става дума за избор на една личност. Без да оспорваме качествата на другите кандидати ние можем да кажем: най-добре подготвеният дипломат и политик е г-н Калфин. В това според мен спор няма и никой не го опсорва. Имаме шансовете ако хората на 6 ноември се събудят с просветление и кажат: "Дай все пак да изберем един човек, който наистина ще свърши работа" да гласуват за г-н Калфин.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.