Ad Config - Website header

 

Article_top

До България са достигнали яйца от две полски ферми, които е възможно да са заразени с опасната бактерия салмонела (Salmonella Enteritidis). Това е причината Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) спешно да изтегли от търговската мрежа хранителния продукт.

Служители на агенцията са установили, че яйцата са доставени в два склада за търговия на едро в страната. Сега се уточнява в кои магазини са достигнали.

Мярката е наложена след получени предупреждения от Системата за бързо предупреждение за опасни храни и фуражи (RASFF). В тях България не се споменава, но експерти обясниха, че смисълът на системата е европейските страни веднага да извършат проверки дали опасните храни са влезли на тяхна територия и да предприемат съответните мерки.

Яйцата от въпросните ферми вече са достигнали до три европейски държави - Холандия, Хърватия и Белгия.

Ето хронология на случая:

На 19 октомври идва първият сигнал от Холандия. Съобщава се за открита салмонела в яйца, внесени от Полша. Рискът е определен като сериозен.

На 21 октомври идва вторият сигнал, този път от Хърватия. Предупреждението гласи, че има съмнение за салмонела във внесени кокоши яйца от Полша.

Най-новият сигнал е от вчера, 26 октомври - от Белгия. И там имат съмнения за салмонела в полски яйца, като се уточнява, че доставката е минала през Германия.

От България засега не е подадено официално съобщение в системата за ранно предупреждение, но вероятно това ще се случи.

Досега няма информация от районните здравни инспекции за заразени българи със салмонела в резултат на консумация на полски яйца.

Агенцията за безопасност на храните приканва потребителите, купили яйца с печат 3PL30221304 и печат 3PL30221321 (номерата на фермите), да не ги консумират и по възможност да ги върнат в търговския обект. Върху опаковката на яйцата има и номер на пакетиращия център, който е  PL 30225901 WE.

От търговския отдел на посолството на Полша в България заявиха, че все още не могат да коментират случая, защото очакват подробна информация от тяхното Министерство на земеделието.

Експерти обясниха, че салмонелата не издържа на термична обработка и се унищожава при температура над 68 градуса. Така че, ако яйцата са правилно консумирани, няма опасност от заразяване.

 
Снимка БГНЕС

До България са достигнали яйца от две полски ферми, които е възможно да са заразени с опасната бактерия салмонела (Salmonella Enteritidis). Това е причината Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) спешно да изтегли от търговската мрежа хранителния продукт.

Служители на агенцията са установили, че яйцата са доставени в два склада за търговия на едро в страната. Сега се уточнява в кои магазини са достигнали.

Мярката е наложена след получени предупреждения от Системата за бързо предупреждение за опасни храни и фуражи (RASFF). В тях България не се споменава, но експерти обясниха, че смисълът на системата е европейските страни веднага да извършат проверки дали опасните храни са влезли на тяхна територия и да предприемат съответните мерки.

Яйцата от въпросните ферми вече са достигнали до три европейски държави - Холандия, Хърватия и Белгия.

Ето хронология на случая:

На 19 октомври идва първият сигнал от Холандия. Съобщава се за открита салмонела в яйца, внесени от Полша. Рискът е определен като сериозен.

На 21 октомври идва вторият сигнал, този път от Хърватия. Предупреждението гласи, че има съмнение за салмонела във внесени кокоши яйца от Полша.

Най-новият сигнал е от вчера, 26 октомври - от Белгия. И там имат съмнения за салмонела в полски яйца, като се уточнява, че доставката е минала през Германия.

От България засега не е подадено официално съобщение в системата за ранно предупреждение, но вероятно това ще се случи.

Досега няма информация от районните здравни инспекции за заразени българи със салмонела в резултат на консумация на полски яйца.

Агенцията за безопасност на храните приканва потребителите, купили яйца с печат 3PL30221304 и печат 3PL30221321 (номерата на фермите), да не ги консумират и по възможност да ги върнат в търговския обект. Върху опаковката на яйцата има и номер на пакетиращия център, който е  PL 30225901 WE.

От търговския отдел на посолството на Полша в България заявиха, че все още не могат да коментират случая, защото очакват подробна информация от тяхното Министерство на земеделието.

Експерти обясниха, че салмонелата не издържа на термична обработка и се унищожава при температура над 68 градуса. Така че, ако яйцата са правилно консумирани, няма опасност от заразяване.

Коментари

Най

Следвайте ни

 
 

Още по темата

Още от категорията

Анкета

Лично за вас успешна ли беше 2017 г.?