До България са достигнали яйца от две полски ферми, които е възможно да са заразени с опасната бактерия салмонела (Salmonella Enteritidis). Това е причината Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) спешно да изтегли от търговската мрежа хранителния продукт.

Служители на агенцията са установили, че яйцата са доставени в два склада за търговия на едро в страната. Сега се уточнява в кои магазини са достигнали.

Мярката е наложена след получени предупреждения от Системата за бързо предупреждение за опасни храни и фуражи (RASFF). В тях България не се споменава, но експерти обясниха, че смисълът на системата е европейските страни веднага да извършат проверки дали опасните храни са влезли на тяхна територия и да предприемат съответните мерки.

Яйцата от въпросните ферми вече са достигнали до три европейски държави - Холандия, Хърватия и Белгия.

Ето хронология на случая:

На 19 октомври идва първият сигнал от Холандия. Съобщава се за открита салмонела в яйца, внесени от Полша. Рискът е определен като сериозен.

На 21 октомври идва вторият сигнал, този път от Хърватия. Предупреждението гласи, че има съмнение за салмонела във внесени кокоши яйца от Полша.

Най-новият сигнал е от вчера, 26 октомври - от Белгия. И там имат съмнения за салмонела в полски яйца, като се уточнява, че доставката е минала през Германия.

От България засега не е подадено официално съобщение в системата за ранно предупреждение, но вероятно това ще се случи.

Досега няма информация от районните здравни инспекции за заразени българи със салмонела в резултат на консумация на полски яйца.

Агенцията за безопасност на храните приканва потребителите, купили яйца с печат 3PL30221304 и печат 3PL30221321 (номерата на фермите), да не ги консумират и по възможност да ги върнат в търговския обект. Върху опаковката на яйцата има и номер на пакетиращия център, който е  PL 30225901 WE.

От търговския отдел на посолството на Полша в България заявиха, че все още не могат да коментират случая, защото очакват подробна информация от тяхното Министерство на земеделието.

Експерти обясниха, че салмонелата не издържа на термична обработка и се унищожава при температура над 68 градуса. Така че, ако яйцата са правилно консумирани, няма опасност от заразяване.