Паметникът „1300 години България“ ще бъде демонтиран през 2017 г. Тогава ще започне и ремонтът на сградата на НДК и ще се довърши обновяването на парка около двореца. Това разбираме от изказване на столичния кмет Йорданка Фандъкова пред в. „24 часа“.

От думите ѝ става ясно, че проектите за демонтиране са готови и се очаква главният архитект да обяви процедурата за избор на изпълнител.

„Пластиките ще бъдат запазени и експонирани, а на мястото му ще се направи настилка, която се вписва в парковото пространство – коментира Фандъкова. – Там има идея за възстановяване на Мемориала на първи и шести софийски пехотни полкове. Но инициаторите на тази идея все още не са регистрирали сдружението си. Докато това стане, разработваме и проект за настилката.“

Още в началото на тази година приключи продължителният съдебен спор за бъдещето на паметника на Валентин Старчев. Тогава Върховният административен съд отхвърли жалбата на скулптора срещу решението на Столична община и с това решение даде зелена светлина за демонтажа.

За да се премести този паметник, той трябва да се взриви, каза Старчев през февруари. И допълни:

"Не си представям въобще как ще откачат фигурите – те са по седем метра, едната тежи 4-5 тона. Не знам защо съдът раздели паметника на архитектура и скулптура.Отделени, скулптурите вече имат друг смисъл, друг подтекст. Паметникът е мислен като част от цялото пространство пред НДК, което вече 35 години, заедно с Двореца на културата, е обединено от темата „1300 години България“. Да се изнесе паметникът на друго място или да се прави нова композиция от фигурите, е нещо, което здравият разум едва ли може да осмисли.“

Паметникът е посветен на 1300-годишнината от създаването на българската държава. Целият комплекс е изграден за рекордно кратко време, само осем месеца, през 1981 г., във връзка с откриването на Националния дворец на културата.

Площад Славейков