ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ
БРЮКСЕЛ - Западът ще чака не повече от месец руският президент Владимир Путин да смени курса към Украйна и ако той не го направи ще наложи нови санкции на страната му, каза днес американският президент Барак Обама.

Той отправи предупреждението си на съвместна пресконференция с британския министър-председател Дейвид Камерън след срещата на Г 7 в Брюксел.

„Господин Путин има възможност да се върне във верния път на международното право,“ каза Обама. „Ше видим какво ще направи господин Путин в идните две, три, четири седмици“. „Ако руските провокации продължат,  е ясно ... че страните от Г 7 са готови да наложат допълнителна цена на Русия“.

Заключителният документ от срещата посочва, че членките на групата са готови да продължат със замразяването на активи и забраните за пътуване на отделни лица, но и да наложат и секторни икономически санкции.

Те осъждат отново анексията на Крим, призовават Русия да признае новоизбрания украински президент Петро Порошенко, да изтегли изцяло войските си от украинската граница и да спре покрепата за въоръжените руски сепаратисти, които се сражават с украинската армия в югоизточната част на страната.

Камерън , който по-късно тази вечер трябва да се срещне с Путин във Франция, каза, че ще го предупреди за перспективата от нови санкции, „ако няма напредък в Украйна“.

Държавните и правителствените ръководители на ЕС трябва да разгледат евентуални нови ограничителни мерки спрямо Русия на своя редовна среща в Брюксел на 26 и 27 юни.

Участниците в срещата отхвърлиха обвинение в „безграничен цинизъм“, което им отправи днес руският премиер Дмитрий Медведев в отговор на подкрепата им за операцията на украинските въоръжени сили срещу сепаратистите.

„Поддържаме позицията ни, че украинското правителство е в правото си да възстанови реда и че то го прави по начин, който смятаме за премерен,“ заяви във финалната пресконференция след срещата председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпьой.

Обама приветства солидарността в позициите на ЕС и САЩ спрямо Русия и Украйна, но и изрази тревога за някои пробиви в нея. 

„Поразяваща беше степента на солидарност между Съединените щати и Европа по отношение на украинската криза. Много хора очакваха, че двете страни ще се разделят,“ каза Обама. „Имаше последователност в потвърждаването на най-важните ценности, които са в основата на обединена и просперираща Европа. И това – въпреки съвсем реалните икономически последстия, които могат да дойдат от прилагането на санкции срещу Русия. Мисля, че европейците разбират, че причината за този изключителен растеж и мира, които видяхме на този континент са свързани с определени ценности“.

Той обаче не подмина разминаванията между Вашингтон и Париж по договора на Русия да купи френски бойни кораби от типа „Мистрал“, които могат за носят на борда си вертолети.

„Изразих някои тревоги и не съм единствен за продължаващи значителни отбранителни сделки с Русия по време, когато тя е нарушила основите на междуранодното право и териториалната цялост и суверенитета на техните съседи,“ каза Обама.

„Президентът Оланд разбира моята позиция. Признавам, че това е голяма сделка, признавам, че работните места във Франция са важни,“ добави той. „Мисля, че е за предпочитане да се натисне копчето за „пауза“. Президентът Оланд засега взе друго решение. Това не отрича по-широкото сътрудничество, което имаме с Франция в работата по санкциите“, каза американският президент.