Хиляди интернет потребители се подиграват с Apple от вчера, когато компанията представи новите лаптопи MacBook Pro и програмата си за телевизия, която хората на покойния Стийв Джобс са кръстили просто "TV".

Не помага особено, че програмата е основно за стрийминг устройството Apple TV, което вече е в своето четвърто поколение и се радва на частична популярност в САЩ. Разбира се, тя ще може да се инсталира и на iPhone и iPad.

Истински възмутени обаче бяха феновете на стрийминг услугите Netflix и Amazon, които са подчертано изключени от списъка на услуги, които предлага новата програма. Вместо това потребителите ще имат достъп до Hulu, HBO, Starz и Showtime.

Основно предимство на програмата ще е интеграция между устройствата - ако гледате сериал в леглото на iPad-а си, оставите го и се преместите в хола, софтуерът ще помни точно докъде сте стигнали и ще пусне шоуто от там, когато включите телевизора.

В програмата е интегрирана и социалната мрежа "Туитър" и други, така че ще можете например да следите мнения и коментари, докато гледате спортно предаване наживо.

Друго разочарование е липсата на нов MacBook Air. Вместо това новите MacBook Pro са станали още по-леки и тънки, макар да са далеч от ултрапортативния флагман на компанията.

The Touch Bar.

Те ще са оборудвани с по-ярки екрани, повече компютърна мощ, но може би най-любопитен е продълговатият и тънък сензорен екран над клавиатурата, наречен "Touch Bar". На него ще се появяват различни контролни бутони за определени програми - емотиконки, ако използвате чат програма, бутони за четки във Photoshop, миникартинки в галериите. Засега се поддържат 20-ина от най-популярните апликации на OS X. Според специалисти, обаче, Touch Bar-ът ще е неудобен, тъй като ще се налага постоянно гледане към него.