Френската компания "Тотал" съобщи, че е открила нефт в находището "Хан Аспарух" в българската акватория на Черно море. Това пише в тримесечния отчет на дружеството, публикуван днес.

Количества на залежите петрол не се споменават.

Евентуални числа ще бъдат оповестени, след като компанията направи реинтерпретиране на данните от сеизмичните проучвания и първия сондаж, приключил по-рано тази година, обясниха експерти.

Възможно е да има и природен газ в блок "Хан Аспарух". Практиката показва, че при находище на нефт обикновено се открива и газ.

С обявеното днес откритие се слага край на спекулациите в последните месеци, че находището е сухо.

Блок "Хан Аспарух" се проучва от консорциум "Тотал Е&П България”, в който влизат „Тотал”, австрийската „ОМВ” и испанската „Репсол”. Тази година беше направено първото дълбоководно сондиране (deepwater drilling) на близо 6000 метра дълбочина, каквото досега не е имало в българския шелф.

През април сондажният кораб Noble Globetrotter II отплава от пристанище Бургас за проучвателната си мисия.

В момента „Тотал Е&П България” работи по сравняване на резултатите от сеизмичните проучвания и първия сондаж. След това ще се определи позицията за втория сондаж. А със сигурност ще има поне още един.

В България действа мораториум за шистовия газ, който затруднява и допълнително забавя проучванията.

"Тотал" досега е инвестирала досега 120-150 млн. долара за проучването на блок "Хан Аспарух". Припомняме, че след подписването на договора с българското правителството през 2012 г., компанията внесе в държавния бюджет 40 млн. евро кеш бонус, с което гарантира сериозността на намеренията си.