Европейската комисия предупреди днес, че е рано да се обявява краят на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), с който тя наблюдава реформите в правосъдието и вътрешните работи на България и Румъния.

Тя отхвърли евентуална връзка между предизборната кампания у нас и писмата за приключване на МСП, които размениха през изтеклите седем дни нейният председател Жан-Клод Юнкер и премиерът Бойко Борисов.  

„Не съм запознат с всички сложности на националната българска политическа сцена“, каза говорителят на Комисията Маргаритис Схинас. „Когато имаме да кажем нещо, ние трябва да го кажем. Това писмо на  председателя Юнкер до министър-председателя Борисов е в отговор на негово писмо, което ясно излага предизвикателствата засягащи МСП, потвърждава някои от позициите, които са известни на председателя и предлага нашата група да подкрепа на структурните рефирми да подпомогнат България в този процес“.

Кристиан Виганд, говорител по въпросите на правосъдието в Комисията, припомни, че: „Председателят Юнкер изрази вече желанието си България и Румъния да продължат по пътя на реформите и да бъдат в положение постепенно да приключат процеса на реформи през мандата на тази Комисия“, който приключва през 2019 година.

Във вчерашното си писмо до Борисов Юнкер подчертава, че „България ще може да излезе от програмата, когато показателите бъдат цялостно изпълнени“, добави говорителят.

Още е рано да се говори дали Комисията е готова да изпълни молбата на Борисов да сведе показателите на набюдението от шест на три, каза Виганд.

„На този етап не е взето такова решение за МСП и ние няма да спекулираме за времето или формата, която такова решение може да приеме в бъдеще“, каза той. „Аз няма да спекулирам за това как в подходящия момент МСП би бил доведен до неговия край“.

Следващият доклад на Комисията трябва да е в началото на 2017 година. Той трябва данаправи обобщение на 10-годишния период нанаблюдението. Вчера Юнкер обяви, че е съгласен да въведе „нов подход“ в него, но не даде никакви подробности в какво би се състоял той.