Когато Кристофър Демпси предложил да дари половината си черен дроб на напълно непознат човек, той знаел, че това е събитие, което ще промени живота му. Това, което бившият морски пехотинец не знаел, било, че жената, чийто живот спасява, ще му стане съпруга, пише Би Би Си.

През февруари 2015 г. лекарите съобщават на Хедър Крюгер, която страдала от чернодробна недостатъчност от 4 степен, че без трансплантация има 50% вероятност да умре в следващите два месеца. Към онзи момент момичето било болно вече две години.

Семейството на пациентката започнало спешно да търси донор – трудна задача, като се има предвид, че в листите на чакащите присаждане на черен дроб в САЩ има записани повече от 119 000 души.

Кристофър и Хедър малко преди трансплантацията.

Всички били вече съвсем отчаяни, когато на сцената се появил бившият морски пехотинец и настоящ строителен инспектор Кристофър Демпси (38 г.).

За това, че някакво момиче спешно се нуждае от присаждане на черен дроб, мъжът чул от свой колега в службата си във Франкфорт, градче южно от Чикаго в щата Илинойс.

„Просто си помислих, че бих искал някой да помогне на мен или семейството ми, ако изпаднем в такава ситуация“, разказва днес Кристофър.

Той си направил необходимите изследвания и се оказало, че е подходящ за донор. После сам се обадил с добрата новина на Хедър, която след позвъняването плакала от щастие с майка си.

Малко по-късно мъжът поканил момичето на обед, за да се запознаят. В следващите седмици, докато донорът и пациентката се готвели за трансплантацията, а мотоклубът, в който Кристофър членувал, събирал пари за операцията, двамата продължили да общуват. При това все по-често.

Присаждането било насрочено за 16 март и към тази дата двамата вече имали няколко срещи, макар да не афиширали започналата връзка, заради предстоящата хирургическа намеса. Бившият морски пехотинец бил малко нервен дали всичко ще бъде наред, но както сам казва, нито за миг не е съжалявал за своето решение.

Госпожа Демпси вече е студентка. И двамата са в отлично здраве.

Осем месеца по-късно Кристофър предложил на Хедър, която днес е на 27 г. А 19 месеца след успешната трансплантация напълно здравата двойка се превръща в „господин и госпожа Демпси“.

„Мисля, че случилото се определено беше по-емоционално – може би повече за Хедър и нейните родители, които знаят през какво трябваше да преминем двамата“, казва днес щастливият Кристофър.