Европейската комисия обяви днес решение да промени правилата за използване на газопровод в Германия, което според нея ще увеличи конкуренцията в доставките на природен газ, но според други ще отвори по-широко вратата за руския газов монопол „Газпром“.

Решението засяга достъпа на „Газпром“ и алтернативни доставчици до газопровода „Опал“, чиито 470 километра свързват балтийския бряг на Германия с границата ѝ с Чехия. Той е продължение на тръбата „Северен поток“, по която „Газпром“ доставя газ пряко на Германия по дъното на Балтийско море.

Досега „Опал“, чийто общ годишен капацитет е 36,5 милиарда кубически метра (мкм) има формално 100-процентово изключение от правилата за либерализация на европейския енергиен пазар, известни като Трети енергиен пакет, каза източник от Комисията.

Русия обаче на практика използва по-малко от половината от капацитета му, защото чешкото законодателство не позволява на доминиращи доставчици да използват повече от 50 на сто от инфраструктурата, каза източникът.

От оставащите 50 на сто от влизането на газопровода в експлоатация през 2011 година досега по споразумение с германския регулатор „Бундеснетцагентур“ на търг на конкурентни доставчици могат да се предлагат от 4 до 8 процента, каза той.

Това споразумение се е подновявало всяка година по предложение на „Бундеснетцагентур“ със съгласието на „Газпром“, но през 2014 г. година той е отказал то да продължи след обтягането на отношенията между Русия и Запада поради руската анексия на Крим.

През 2015 г. той и „Бундеснетцагентур“ пак искат Комисията да одобри продължаване на споразумението при същите условия и Комисията има срок да се произнесе до 31 октомври т.г. съгласно директива от Третия енергиен пакет, която при пуснането на газопровода още не е била в сила.

Комисията днес поиска обемът резервиран за предлагане на търг на трети страни да се увеличи между 10 и 20 на сто, като в търговете може да участва и „Газпром“, но с право да предлага само базова цена, т.е. при ограничена възможност да подобрява офертите си.

Схемата, която Брюксел оповести, предполага, че ако в първата година на действието ѝ има търсене за 9 от 10-те предлагани на търг процента, в следващата те да  бъдат увеличени до 15. Ако тогава за 14 от тях има търсене, на следващата година да бъдат увеличени на 20.

Тя не засяга целия обем на газопровода, а 12,8 мкм, т.е. половината от свободния капацитет на „Опал“ от 25,6 мкм. Компаниите РВЕ, Е.ОН, Ватенфал използват общо 10,9 мкм отнего, които не са част от споразумението с „Газпром“.

В реално изражение резервирани за търг с трети страни ще са обеми от 2,56 мкм и малко над 5 мкм (40 на сто от потреблението в Чехия), каза източникът.

Оставащите между 30 и 40 на сто (между 7,6 мкм и 10 мкм) от капацитета на тръбата обаче по принцип остават на разположение на Русия, ако има търсене, с което тя да ги запълни. До момента то липсва, каза източникът.

„Ние наистина отваряме този газопровод за повече конкуренция“, каза той. „Никой не отрича, че това решение за „Опал“ има и политическо измерение“.

Критиците му се опасяват, че то ще позволи на Русия да пренася понече газ през Северен поток към Германия и така да изолира Украйна като транзитна страна.

Комисията твърди, че няма такава опасност, защото съществуващите договори за доставка изрично предвиждат маршрути и точки доставка, които руската страна не може произволно да променя.