За първи път от векове археолози стигнаха до скалата, върху която се вярва, че е било положено тялото на Исус Христос след смъртта му, предава АП. Специалистите са отстранили мраморната облицовка на гробницата му.

Някои историци смятат, че пещерата, в която е бил положен Спасителя е унищожена отдавна. Археолози, които работят с реставрационния екип в църквата на Божи гроб в Йерусалим обаче твърдят, че с помощта на радар са установили как стените на пещерата стоят върху скала и са свързани с нея. Точното място е зад мраморните панели на камерата в центъра на църквата.

"Намереното е удивително", казва археологът Фредрик Хийбърт.

Мраморната плоча не е премествана от 1550 г. Под нея археолозите открили пласт от отломки. След като били разчистени отдолу се показала друга мраморна плоча. Според Хийбърт тя е от XII век и върху нея е изсечен кръст. Отгоре е сива, но отдолу бяла.

Археолозите са работили по време на реставрацията за подсилване на едикула - камерата, където се твърди, че е погребан и възкръснал Исус, в една от най-старите християнски църкви. Сградата е от XII век, като е построена върху останки от IV век. Това е единствената църква, където практикуват и всички християнски деноминации.

Специалистите се надяват с отварянето на гробницата да стане ясно защо майката на император Константин I - Елена, е посочила именно това място като последното, където е лежало тялото на Спасителя.

Реставрацията се прави от гръцки специалисти, които смятат да оставят една част от гроба отворен, така че поклонниците да виждат святото място.

Вижте снимките: