Днес исландци гласуват за нов парламент и по всичко личи, че първата политическа сила ще е Пиратската партия.

Предсрочни избори бяха обявени в страната, след като премиерът Сигмундур Гунлаугсон подаде оставка през април. Досиетата "Панама" разкриха офшорни компании на него и жена му, а той избяга от интервюто, на което научи за изтеклите документи. Това обрече мандата му.

Именно скандалът с офшорките избута Пиратската партия пред традиционните политически сили в островната държава. През 2012 г. тя получи 5,1% от гласовете, точно над бариерата от 5% за влизане в парламента, и 3 депутатски места. Само за две години политическата сила вече има 4 пъти по-висока подкрепа - според консервативните измервания, днес 21% ще гласуват за партията.

"Пиратските" политики, които исландци намират за толкова привлекателни, са свързани с повече прозрачност, повече директна демокрация, свобода на информацията, реформа на законите за авторски права и патентите. Пиратската партия например настоява, че ако Исландия някога влезе в ЕС, това трябва да стане с референдум. Тяхно е и предложението да се даде исландско гражданство на Едуард Сноудън, което обаче не мина в сегашния парламент.

Биргита Йонсдотир е вероятният премиер при победа на партията.

Партията няма официален лидер, но според анализаторите, ако спечелят достатъчно, че да направят правителство с опозицията, те вероятно ще изберат основателката Биргита Йонсдотир за премиер, поетеса и бивш сътрудник на WikiLeaks. Сред възможните им партньори са Социалдемократичният Алианс, Ляво-зеленото движение и партия "Светло бъдеще" (проевропейска и либерална).