Аз съм е*ати каръка. Преди три години ме арестуваха с готварски нож, докато Местан и Станишев се целуваха на Орлов мост. Днес пак същата история. Ето как стана.

В пиесата, която играем с децата от детското ми студио, пресъздаваме Априлското въстание. За тази цел един приятел ми прави вече от един месец черешово топче. Иначe Боримечката как да изиграе ролята си? И тази сутрин се обади и вика: „Ела да си го вземеш, готово е!” Живее до радиото. Отивам към 18.00 часа и гледам - прекрасно черешово топче от стиропор.

Снимка ФБ профил на Олег Ковачев

Като истинско. Даже дулото като от метал. Плащам, взимам го под мишница и през Борисовата градина към нас. Живея на Орлов мост.

По едно време усетих, че май сгреших маршрута. Четирима полицаи тръгнаха към мен някъде около стадиона.

- Стой, стой! - Спрях.

- Къде отивате?

 - Вкъщи! - отговарям аз дружелюбно с черешовото топче под ръка.

- Какво носите? Това оръдие ли е?

- Да, но не може да стреля, бутафорно е, реквизит - обяснявам аз.

Главният се приближава и аз без да искам обръщам дулото към него. Той отскача, другите се хвърлят върху мен и ме събарят на земята. В този момент откъм шоуто на Орлов мост се чуват гърмежи, ракети. Всички залегнаха, двама ме притискат да не мърдам. Шефът се обажда по радиостанцията и вика микробуса. Опитвам се да обясня, че грешат. Подхвърлям топчето нагоре, за да покажа, че тежи два килограма. Пак ме притискат надолу. Единият ми вика:

- Мълчи, че началникът като е пиян е много строг!

Закараха ме с черешовото топче до районното, извикаха вещо лице. Писах обяснения. Подписах документ, че няма да се приближавам на по-малко от половин километър от Слави Трифонов.

- Ама аз не го дишам, защо да се приближавам? - опитах се да кажа нещо.

Пуснаха ме преди десет минути, топчето е в районното. Чакат вещото лице да се произнесе дали топче от стиропор може да стреля. Дано не напише, че може, защото майка ми жална. Дано поне не съм прецакал концерта на Слави!

-----

*Олег Ковачев е актьор, режисьор, оператор, сценарист. Играе в любими български филми - в "Рицар без броня" участва като дете, печели награда във фестивалите във Венеция и в Москва. Играе в "На всеки километър" и др. Като режисьор, сценарист и оператор има над 50 филма. Работил е в Студия за игрални филми „Бояна“ и СНПДФ „Време“.

**Разказът на Олег Ковачев е от профила му във фейсбук. Публикуваме го с разрешението на автора. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

*** Текстът на Олег Ковачев е шега, макар да звучи като истинска случка. „Изпробвам доверчивостта на хората. Орсън Уелс, 1938 година“, каза той пред Клуб Z (точно в Деня на Вси светии - 30 октомври 1938 г., е излъчена постановката на Орсън Уелс по знаменития роман на Хърбърт Уелс „Война на световете”, която изправя косите на стотици хиляди американци, повярвали, че слушат на живо как марсианците нападат Земята).