Земетресение разлюля Централна Италия днес със сила 6,5 по Рихтер. Десетки хора са ранени, няколко селища са изцяло разрушени. До момента обаче няма информация за нито един загинал.

Посланикът ни в Рим Марин Райков каза пред бТВ, че няма данни за пострадали българи. В района живеят наши сънародници, но те не са много. 

Градчето Аркуата дел Тронто е почти изцяло сринато.

"Има опасения, че до 100 хиляди души може да са останали без дом след труса сутринта", заяви президентът на област Марке Лука Черишоли.

Около 15 000 души са без електричество според Италианската гражданска защита. Началникът й Фабрицио Курчо каза, че има проблеми със снабдяването на региона с питейна вода. Много хора спят по колите си.

„Ще възстановим всичко - домовете, църквите и предприятията. Всичко, което е необходимо за възстановяването на тези райони, ще бъде направено", каза премиерът Матео Ренци часове след апокалиптичния трус.

„Моля се за ранените, за семействата най-вече, за онези, които могат“, каза и папа Франциск.

Според някои източници силата на труса е 6,6 по Рихтер. В началото дори бе съобщено за 7,1.

Базиликата "Сан Бенедето" (на горната снимка) в центъра на градчето Норча бе срината от труса. На долната снимка са нейните останки.

Трусът удари в 8,40 часа тази сутрин българско време (7,40 часа италианско).

Привечер дежурният сеизмолог в Националния институт по геофизика, геодезия и география Пламена Райкова съобщи пред Дарик, че само за пет часа след първото земетресение нови 100 по-слаби труса са ударили Централна Италия. Разлюляването на земята от сутринта е най-силното в страната от 1980 година. Според Райкова случващото се в Италия може да се определи като роев тип сеизмичност - близки във времето събития с приблизително еднакъв епицентър и магнитуд. 

Епицентърът на първия и най-силен трус бе на 117 километра североизточно от Рим и на 67 километра източно от град Перуджа, който в сряда бе разлюлян от мощен трус и също се размина без жертви. Трусът е бил усетен в Словения, Хърватия и Босна.

Спасители веднага са започнали да издирват оцелели под развалините.

 

Жителите на столицата Рим, където трусът също бил усетен, са излезли панически на улиците.

Днешното земетресение стана в същия регион, който жестоко пострада само преди два месеца от подземната стихия. Тогава загинаха над 300 души.

"Града вече го няма, целият бе сринат", заяви за в. "Гардиън" Алеандро Петручи, кмет на градчето Аркуата дел Тронто.

Той обаче допълни, че при предишните трусове там били създадени червени зони и всички, живеещи в тях, трябвало да ги напуснат. Почти изцяло е сринато и градчето Усита.

Вече не съществува и град Аматриче - туристическа забележителност и родина на ястието "паста аматричана".

Сред най-пострадалите селища е Норча. Трусът събори знаменитата базилика "Сан Бенедето" ("Свети Бенедикт"). Спасителите бързо изведоха местните бедениктински монахини и монаси. Норча е предполагаемото родно място на Бенедикт Нурсийски - светеца, основал християнското монашество в Западна Европа.

Бенедиктински монаси и монахини се молят в Норча след труса.

„Няма загинали. Имаме сведения за десетки ранени. Сериозно се оценява състоянието само на един човек. Необходимо е време за проверка“, заяви на пресконференция ръководителят на службата за гражданска защита Фабрицио Курчио.

Земетресенията от последните месеци са оказали влияние и на географията на региона, съобщи БГНЕС. По данни на Националния институт на Италия за геофизика и вулканология височината на планините в сърцето на Апенинския хребет е намаляла средно с 40 сантиметра след трусовете през август и октомври, като тази тенденция се запазва и след днешното земетресение.

Въпреки че силата на вторичните трусове в Италия значително отслабва, земетресенията продължават. Тяхната сила варира от 4,8 по Рихтер непосредствено след първия силен трус до 2,8 няколко часа след това. Според ръководителя на Института по геофизика и вулканология Джилберто Сакороти земетръсната обстановка ще продължи и не е изключено да има нови силни подземни удари. По думите му няма нищо необичайно във вторичните трусове.