"Земетресението бе толкова силно, че не можехме да се движим. Зави ни се свят и трябваше да седнем на земята в апартамента ни."

Това разказа пред Клуб Z българката Моника Никова (46 г.) Тя живее в град Асизи, на 51 километра от епицентъра на труса, разлюлял региона тази сутрин.

В самия Асизи няма разрушения. Но от съображения за сигурност властите са затворили местната катедрала. Още повече, в близкото градче Норча трусът срина историческата базилика "Сан Бенедето".

"Трудно ми е да ви опиша. Изпитахме, меко казано, ужас. Представете си да сте с две малки деца - моите са две, на 6 и на 3 години. Представете си, че сте безсилни в такъв момент", продължава сънародничката ни.

Тя е отраснала в София. От 25 години живее в Асизи и работи в сферата на туризма. Омъжена е за италианец. При нея в Италия е и баща й.

В момента на труса цялото семейство  е било у дома.

"Живеем на втория етаж. След първоначалната уплаха се скрихме под касите на вратите и под масите. Властите съветват да правим това. В такива моменти не трябва да се намираме на стълбите, защото те са най-опасни. И като спря да друса, излязохме на улицата", каза още г-жа Никова.

Тя е преживяла не едно и две силни земетресения в Италия. Но при опустошителното бедствие в региона през лятото, когато загинаха близо 300 души, сънародничката ни си е била в България.