Докато у нас се дърляме покрай гигантския концерт, който направи Слави Трифонов, питате ли се - кои всъщност са най-посетените концерти? За да има съпоставка - става въпрос за безплатни концерти.

Вжте ги според специализирания сайт avtora.com.

1. Род Стюарт на "Копакабана", Рио, посещаемост: 3,5 млн.

3,5 млн. души отброяват изтичащите минути от 1994 г., заедно с рок певеца Род Стюарт на плажа "Копакабана" в Рио де Жанейро. Шоуто, което  се провежда на плажа, като жест към феновете, които не могат да си позволят билет, е най-големият безплатен рок концерт в историята, както и най-масовият концерт, според книгата на Гинес.

2. Жан Мишел Жар в Москва, посещаемост: 3,5 млн.

През 1997 г. кметът на Москва кани Жан Мишел Жар да изнесе концерт по случай 850-та годишнина на града. Уникалното шоу, подкрепено със солидни светлинни ефекти и фойерверки, събира неверотните 3,5 млн. фенове и дори е излъчвано на живо в руската космическа станция "Мир".

Интересно е, че  Жан Мишел Жар държи друг рекорд по посещаемост, след като събира 2,5 млн. души на концерт в Париж по случай годишнина от Френската революция през 1994 г.

3. Нюйоркската филхармония в Ню Йорк, САЩ, посещаемост: 800 000

Класическата музика има стабилни традиции сред музикалните фенове в Ню Йорк и местната филхармония всяка година прави безплатни концерти в "Сентрал парк", но едва ли някой е предполагал, че изпълнението на 5 август 1986 г. ще се превърне в един от най-посещаваните концерти в историята. 

Събитието е част от празненствата по случай "Седмицата на Статуята на свободата" и е посетено от приблизително 800 хил. души, дошли да се насладят на най-големия концерт за класическа музика, изпълняван някога. 

4. Гарт Брукс, Ню Йорк, САЩ, посещаемост: 750 000.

Безплатният концерт на кънтри звездата Гарт Брукс на 7 август 1997 г. е един от редките случаи, в които на изпълнител е дадено разрешение за концерт в "Сентрал Парк", Ню Йорк. Приблизително 750 хил. души аплодират шоуто  на Брукс, а на сцената като гост-музиканти излизат Били Джоел и Дон Маклийн за изпълнението на хита на Маклийн American Pie.

5. US Festival в Девора, САЩ, посещаемост: 670 000.

Съоснователят на компанията Apple Computers, Стив Вожняк избира изключително подходящ начин да се отблагодари на обществото, в което стана невероятно богат, и организира в две поредни години (1982-1983) US Festival в Девора, Калифорния.

За второто и последно издание на феста на сцената се качват изпълнители като Scorpions, INXS, Van Halen и Дейвид Боуи, които са приветствани от приблизително 670 хил. души. Вторият ден става известен като Heavy Metal Sunday. заради струпването на тежки емоции около изпълненията на Ози Озбърн и Judas Priest.

А това видео е с Van Halen и изумителния Дейв Лий Рот.

6. Summer Jam в Уоткинс Глен, САЩ, посещаемост 670 000.

През 1973 г. легендарният промоутър Бил Греъм (си мисли, че) организира обикновен рок концерт в Уоткинс Глен, близо до Ню Йорк. Събитието е енергично промотирано от пиратска радиостанция в Кънектикът, която действа нелегално, излъчвайки музика и информация за шоуто пет дни преди началото, вследствие на което на концерта на The Allman Brothers, The Band и The Gratefull Dead идват приблизително 670 хил. души.

Интересът към изпълненията на бандите е толкова голям, че дори саундчекът се провежда пред насъбралата се пред сцената тълпа, като по този начин практически концертът започва доста по-рано от предвиденото.

Вижте това очарователно видео от онези хипарски времена...

7. Фестивалът на остров Уайт, САЩ, посещаемост: 600 000

Фестивалът на остров Уайт добива популярност в края на 60-те, но абсолютният му пик е през 1970 година, когато на сцената забиват едни от най-известните изпълнители в музиката като The Doors, The Who, Free, Chicago и Джими Хендрикс.

Логистични и технически проблеми съпътстват организаторите през цялото време и накрая фестивалът е обявен за безплатен за всички приблизително 600 хил. зрители.

Вижте легендарния сет на The Doors от 1970 г.

8. Саймън и Гарфънкъл, Ню Йорк, посещаемост: 500 000.

Дуетът Пол Саймън и Арт Гарфънкъл се събира специално за безплатен концерт в "Сентрал Парк" в Ню Йорк през 1981 г., който се превръща в масово събитие, привлякло около половин милион души. Шоуто е толкова успешно, че е издадено като концертен запис на дуета, а по-късно записано и на VHS и DVD.

9. Molson Canadian Rocks - Торонто, Канада, посещаемост 450 000.

Редица големи имена като AC/DC, The Rolling Stones и Rush се включват в благотворителен концерт срещу атипичната пневмония в Торонто през 2003 г. Водещ  е актьорът Дан Акройд, а шоуто бележи рекорд по посещаемост в Канада.

Интересен момент от концерта е дует на Мик Джагър и Джъстин Тимбърлейк, който преди това е освиркан от публиката.

10. Woodstock, Уудсток, САЩ, посещаемост: 400 000.

Иконичният фестивал "Уудсток", който е бил замислен от организаторите като "три дни мир и музика", което слага своеобразен край на контракултурата, е посетен от над 400 хил.души.

Въпреки лошото време, проблеми с доставките на храна, санитарните условия и задръстванията, феновете искрено се забавляват на изпълненията на Jefferson Airplane, Джо Кокър, Сантана, Джими Хендрикс, The Who и др.

Фестивалът привлича толкова много публика, че оградите са отрязани от организаторите преди началото и така шоуто става безплатно.