Превозвачи блокираха за близо два часа тази сутрин шест контролно-пропускателни пункта: „Капитан Андреево“ и „Лесово“ на границата с Турция, на гръцката граница – „Кулата“, на сръбската – „Калотина“, и на румънската – „Дунав мост" – Русе и „Дунав мост" – Видин. На повечето места трафикът бе спрян между 10 и 12 ч.

По този начин шофьорите протестираха срещу нетърпимото положение по границите в последните месеци. Оплакванията им са, че чакат по 40-50 часа на входовете/изходите от България и не получават никакви обяснения от държавните институции. Това не само поставя превозвачите в нечовешки условия, но и нанася щети на икономиката за стотици хиляди левове, сочат от Съюза на международните превозвачи, Националното сдружение на българските превозвачи и още няколко браншови организации.

В националния протест се включиха всички съюзи на превозвачи. От Съюза на българските транспортни работници припомниха, че са изпратили до ресорните министерства няколко писма с конкретни искания за подобряване на условията по българските граници, както и предложения за работни срещи, но до момента не са получили официални отговори.

Блокадата на ГКПП "Кулата".

Към 10,30 ч близо 50 шофьори на камиони блокираха граничния пункт "Кулата“. Не се пропускаха автомобили и в двете посоки, което доведе до образуване на колони на българска и гръцка територии. Протестът приключи в 12,00 ч.

ГКПП "Капитан Андреево“ бе блокиран за близо два часа. Ето какво сподели пред БНР един от недоволните шофьори на българо-турската граница:

"Бях с камион тук на 22-ри срещу 23-ти, опашката беше 9 км от турска страна. Цялата граница съм я минал за 23 часа. От турска страна документите се оправят за 2-3 минути, тук се оправят за много повече - за 20, 30, 40 минути. Трябва да се промени системата на работа. В другите страни хората се чудят как да отворят коридори, за да се работи, а при нас точно обратното".

На "Капитан Андреево" не се притесниха да предложат директно: "Нужни са организация и работа. Ако трябва да се подменят кадрите, да се сложат млади хора, които са в час с компютрите, с техниката, за да може да се работи." Протестиращите вдигнаха блокадата в 12.00 часа и в момента движението към Турция е свободно.

На граничния пункт „Дунав мост“ преминаването беше спряно и в двете посоки. Превозвачите затвориха за два часа всички входни и изходни пътища по направлението Русе-Гюргево.

"Редно ли е седем часа да чакаш в едната посока, за да минеш границата? Това нормално ли е? Горе на румънско-унгарската граница пак е същото. Ако не се подобри положението, след време ще вземем по-крути мерки", обяви един от протестиращите на "Дунав мост".

На граничния пункт "Видин - Калафат“ ("Дунав мост 2") превозвачите изразиха недоволството си с мирен протест и движението там не беше спряно.

Движението през „Лесово“ не бе преустановявано. Кметът на община Елхово е бил уведомен за протестни действия на превозвачи минути преди 10.00 часа, но до блокиране на пътя не се е стигнало, съобщиха от полицията в Ямбол.

„Няма намесена политика в предупредителния протест на превозвачите. Още преди месец при нас в Министерство на транспорта организирах среща между представители на превозвачите, агенция „Митници” и Гранична полиция. Имам уверението на бранша, че протестът няма да се политизира и няма да се допуснат безредици”. Това заяви по-късно днес транспортният министър Ивайло Московски в Бургас.

Неотдавна от Съюза на международните превозвачи обявиха, че е налице значително увеличение на колоните от чакащи товарни автомобили както на входовете, така и на изходите от България. Най-дълги колони има на българо-турската граница при ГКПП „Капитан Андреево – Капъкуле”, на българо-румънската граница при Дунав мост 2, както и на границата с Гърция при ГКПП „Кулата-Промахон”.

Съюзът неколкократно се е обръщал към компетентните органи, а именно Агенция „Митници”, Министерство на финансите и Главна дирекция „Гранична полиция”, за предприемане на съответните действия за справяне с проблема.

Още кадри от блокадата на ГКПП "Кулата".