Сибанк продаде един от най-известните туристически обекти в Югозападна България – спа хотел „Катарино” до Разлог. Банката се раздели с 4-звездния имот, включително обзавеждането, за сумата от 3,5 млн. евро (6,85 млн. лв.).

Хотелът разполага със 139 стаи и апартаменти, както и с един от най-големите спа комплекси в страната, предлагащ Ваната на Клеопатра, кабината на благородния камък и сарай баня.

Купувач е благоевградската "Хидроенергийна компания" на Иван Чапов, сина му Кирил Чапов и Владимир Табутов.

Съгласно договора за покупко-продажба дружеството ще поеме активите и пасивите на фирмата собственик. Към 31 декември 2015 г. фирмата е имала 1,26 млн. лв. в банкови сметки и 177 хил. лв. задължения. Не е сигурно, че към датата на сделката дружеството е разполагало със същите налични пари и, че е имало същите борчове.

"Хидроенергийна компания" проектира и изгражда водноелектрически централи (ВЕЦ), фотоволтаични и вятърни мощности, хидротехнически съоръжения. Дружеството е пример за това как българи правят успешен бизнес в чужбина.

"Хидроенергийна компания” е построила няколко соларни парка в пустинята Атакама в Чили – едно от най-сухите места на планетата. В края на 2015 г. започна изграждането на 4 фотоволтаични централи в САЩ.

Компанията има представителства в Гърция, Турция, САЩ, Великобритания, Япония, Йордания и Чили. 600 служители в 11 държави работят за фирмата.

Сибанк стана собственик на "Катарино" през януари 2011 г. Банката придоби спа хотела от първоначалния собстевник и инвеститор – "Балканстрой". Цената тогава беше 9,4 млн. евро, но реално плащане нямаше, тъй като с парите "Балканстрой" погаси дългове към Сибанк.

Банката не участваше активно в мениджмънта, а отдаваше хотела под наем. По последни данни имотът се управляваше от столичната фирма "Романтика", собственост на руския бизнесмен Дмитрий Зимин и на Веселин Данев. "Романтика" също са имали желание да купят хотела.

За 2015 г. банката е взела 373 хил. лв. от наем, а през 2014 г. – 222 хил. лв.

Спа хотел "Катарино" нашумя през 2008 г., когато там проведоха сбирка партиите от Тройната коалиция – НДСВ, БСП и ДПС. Двудневната среща мина под сянката на замразените пари от Европа. Хотелът е носител на приз "Сграда на годината" и 2 пъти е награждаван като "Спа хотел на годината".

В съседство с хотела има вилно селище, което бе купено преди години от банкерката Цветелина Бориславова и Светослав Божилов.