Многохилядни протестни шествия заляха Мароко заради гибелта на търговец, предаде ТАСС.

31-годишният Мохсин Фикри продавал риба на пазара в град Ел Хосейма. Представители на местните власти конфискували улова, като го обявили за незаконен, и го хвърлили в боклукчийска кола. При опит да спаси стоката търговецът паднал в мелачката на колата и бил смлян до смърт.

Загиналият е от берберското малцинство, живеещо в Северно Мароко и дискриминирано от арабското мнозинство. Сънародници на Фикри излезли на протест. През уикенда имало шествия в почти всички големи градове в Мароко.

Толкова големи вълнения в страната не е имало от 2011 г. Тогава под влиянието на Арабската пролет в други страни в региона жителите на северноафриканското кралство протестираха масово с настояване за реформи.

Самата Арабска пролет тръгна от Тунис и причина за нея също бе смъртта на търговец. На 17 декември 2010 г. 27-годишният Мохамед Буазизи – продавач на зеленчуци, се заля с бензин и се самозапали в градчето Сиди Бузид. Той протестираше срещу глоба, наложена от местните власти по фалшиво обвинение в незаконна търговия.

Сега лично мароканският крал Мохамед VI наредил на вътрешния министър Мохамед Хасад да отиде в Ел Хосейма и да проучи трагедията.