В Черна гора службите за сигурност предотвратили държавен преврат, организиран от руската ФСБ с помощта на местни измекяри – бивши ченгета. Москва видимо беснее около членството в НАТО на малката адриатическа република, която има дълга и емоционална русофилска история. "Колко народ сте вие?" – питали в Цетине преди 150 години… "Петстотин хиляди" – бил отговорът, "но с руснаците сме 150 милиона…".

През последните години съм ходил няколко пъти до Черна гора, но ентусиазмът от руското присъствие там – собственост върху индустрията и туризма – е все по-малък. Нищо чудно – русофилството е обратно пропорционално на руското олигархично присъствие навсякъде между Балтийско, Черно и Адриатическо море. С изключение на… България… Където ужким се води кандидат-президентска кампания.

И какво говорят кандидатите?

Генералът Румен Радев открито подкрепя руско-българското оръжейно лоби, което безсрамно дра българската държава за текущите ремонти на българските МИГ-29 в продължение на десетилетия. На Радев много му се иска това да продължава и за в бъдеще. Той рязко осъжда съвместното патрулиране на българското въздушно пространство в рамките на НАТО и открито говори за „равно разстояние“ на България между Русия и НАТО (намигване), за продължаване на епохата МИГ-29 в българската военна авиация.

Каракачанов представлява обединените националисти, но форматът е свръх-любопитен. Една от трите партии зад него е "Атака" – партия на руски националисти. Някой ще каже – братски народи, братски национализми, не ли? Не съвсем… Руската имперска политика съсипва българската нация няколкократно, като през 1944-47 година унищожава българската национална държава, подменяйки я със съветска колониална администрация (БКП). След 1989 г. олигархичните кръгове в Русия и България, учредени върху структурите на КГБ и ДС, проведоха ефективна криминална революция, предотвратявайки възраждането на българската държавност. Днес притежаваме ерзац-милиционерска република с грабителски контрол върху стопанството и корумпирана изпълнителна власт и правосъдие в услуга на новата милиционерска буржоазия.

Политически коректната европейска институционална структура внимателно се опитва да коригира всичко това с по 1-2 доклада годишно. Къде ти… Разбира ли бандит от деликатно напомняне… Но Каракачанов сурово съди Европа и Америка, а е внимателен и грижлив към Русия. Сигурно затова са се и събрали със Сидеров.

Цецка Цачева говори за евроатлантизъм, но никога не забравя веднага след това да каже и две хубави думи за Русия, за тежестта на санкциите върху Кремъл и т.н. Сякаш, че тези санкции са нечий акт на несправедливост, а не минимална реакция на брутална агресия на Москва срещу съседна независима държава. Да ходим ли при Калфин, който става и ляга с Русия на уста и се бори за същото, за което и началника му Първанов – за голям шлем в полза на Русия и капо на разиграването за България. Да не ходим при дребосъците Енчев, Жорж, Митьо Пищова – там се лее същата песен в достъпна за кандидатите по-оперетна форма.

Така, в Черна гора имаше опит за руски държавен преврат, предотвратен от службите на държавата. Нищо подобно не грози България. Ако не е кандидатът Трайчо Трайков, който поддържа категорично позиция в подкрепа на българския европейски и атлантически избор, българската президентска кампания прилича на състезание по дисциплината кой ще се подложи най-удобно на Путин. От преврат тук нужда няма – той тече пред очите на всички и заплашва да сложи в стола на президента руско мекере.

Няма и служби на държавата, които да предотвратят това – службите с подкрепата на библиотекарско-магнаурската школа водят българските президентски избори към пълен успех на евразийската идея и практика. Засега само в президентството. Утре – кой знае… Ех, юнаци се оказаха тези в Черна гора – и патриоти! Черногорски патриоти, а не руски…

Коментарът е от блога на Огнян Минчев. Заглавието е на редакцията