Бюджет 2017 е изпълним. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов, след като правителството одобри законопроекта за държавния бюджет за 2017 г., както и парите за догодина на Държавното обществено осигуряване и здравната каса

"Заложената фискална рамка за следващата година гарантира изпълнението на всички основни държавни функции. Оттук нататък дебатите ще се водят в парламента", коментира Горанов, цитиран от БГНЕС.

Икономистът Георги Ангелов коментира по-рано днес, че напоследък се е превърнало в практика бюджетът да се планира с консервативни растеж, приходи и дефицит. И след това заложените числа лесно да се изпълняват.

"Политиката на Министерството на финансите в последните години е: обещавай малко - постигай повече", каза икономистът.

В бюджет 2017 г. е заложен реален икономически растеж от 2,5%, което е леко забавяне спрямо очакваните 2,6% през т. г., които най-вероятно ще бъдат надминати. За периода 2018-2019 г. се очаква постепенно ускоряване на икономиката до 2,7 на сто. Вътрешното търсене ще бъде водещо за растежа както по линия на потреблението, така и на инвестициите.

Бюджетният дефицит догодина ще бъде 1,33 млрд. лв. или 1,4% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална програма за периода 2017-2019 г. ще са в границите между 38,4% и 37,7% от БВП. Общите консолидирани разходи в средносрочен план показват тенденция на намаление от 39,8% от БВП през 2017 г. до 38,2% от БВП през 2019 г.

Преките данъци остават без промяна догодина. Ще има обаче увеличение на акцизите на тютюневите изделия, което ще доведе до поскъпване на средния клас цигари с 10-15 стотинки на кутия.

Минималната работна заплата се повишава от 420 на 460 лв. от 1 януари 2017 г., като размерът й ще се запази без промяна през 2018 и 2019 г.

От догодина ще плащаме по-високи осигуровки, след като вноската за фонд "Пенсии" се вдига с 1 процентен пункт. Същото повишение ще има и през 2018 г. Целта е да се намали недостигът от средства по бюджета на общественото осигуряване.

Приоритетите в бюджет 2017 са образование, здравеопазване, поддържане на модерни и боеспособни въоръжени сили и развитие на отбранителните способности на страната, както и изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

С най-много се увеличават догодина парите за сектор "отбрана и сигурност" - с 825 млн. лв. до 4,167 млрд. лв.

В областта на образованието една от заложените цели е привличането на млади учители в системата на средното образование.

В областта на здравеопазването приоритетни направления и дейности остават спешната медицинска помощ, електронното здравеопазване, майчиното и детско здравеопазване, лечебните заведения за болнична помощ, както и лекарствената политика.