От 17 ноември до 1 декември (но със специални програми преди и след това) любителите на киното ще могат да се откъснат от супергеройските екшъни и глуповатите комедии в моловете и да се насладят на наистина качествени филми. Официалното откриване на „Киномания“ 2016 ще даде българският „Слава“, а организаторите на фестивала вече представиха и програмата му.

Предначалото идва с класики. От 7 ноември в пет софийски кина може да се видят ретроспективи на Андрей Кончаловски и Бернардо Бертолучи. От първия ще гледаме всички седем филма, а от втория – част от най-доброто.

В същинската програма запазено място тази година имат филмите в почит на музикални величия. Ще видим заглавия, посветени на Дейвид Боуи и Принс, отишли си тази година, но също и на Майлс Дейвис, Джанис Джоплин, Чет Бейкър…

Сред музикалните филми е и мюзикълът „Страната Ла-ла-ла“, който се очаква да е сред фаворитите за Оскарите догодина. За ролята си в него Ема Стоун получи специална награда на кинофестивала във Венеция по-рано тази година.

Почитателите на френското кино пък имат на разположение селекция от десет филма. Сред тях е и „Това е само краят на света“, спечелил Голямата награда на тазгодишното издание на фестивала в Кан.

Сред любопитните заглавия тук попадат филм за отношенията между Пол Сезан и Емил Зола, историята на една от законодателките в модерния балет – Лои Фулър, както и прочит на одисеята на Жак-Ив Кусто, направен от режисьора Жером Сал.

Някои от най-интересните режисьори в световното кино представят новите си проекти. Ще можем да видим Café Society на Уди Алън, „Патерсън“ на Джим Джармуш, както и „Хулиета“ на Пабло Алмодовар.  Тук са още „Светлината между океаните“ с Майкъл Фасбендър, Алисия Викандер и Рейчъл Вайс, „На млечния път“ на Емир Кустурица с Моника Белучи и „Флорънс, несъвършената дива“ с Мерил Стрийп.

Предлагаме ви програмата на „Киномания“ 2016, представена на сайта на фестивала. На него можете да видите и подробности за всеки от филмите, които ще бъдат излъчени.

ПРОГРАМА НА КИНОМАНИЯ 2016
(кликнете за по-голям размер

kinomania

"Площад Славейков"