Бившият председател на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу (2004 - 2014 г.) не е нарушил етичния кодекс на комисарите, като е приел висш пост в лондонския офис на американската инвестиционна банка "Голдман Сакс". Макар да е показал политическа недалновидност с избора си, той не подлежи на санкции.

Това е изводът, който ad hoc етична комисия на ЕС обяви днес възоснова на писмени обяснения на Барозу. Той предизвика порой от гневни реакции като прие да консултира "Голдман Сакс" по преговорите за излизане на Великобритания от ЕС. Критиците му намират това за несъвместимо с декларираната му вярност на европейската идея по време на двата му петгодишни мандата начело на Комисията. Освен това "Голдман Сакс" беше замесена във финансови операции, с които бе прикривано катастрофалното нарастване на гръцкия публичен дълг до 2010 г.

"Етичната комисия ad hoc, след като оцени различните гореспоменати елементи, включително факта, че г-н Барозу не е показал внимателната преценка, която може да се очаква от някой, упражнявал високата длъжност, която той заемаше толкова години, е на мнение, че възоснова на информацията предоставена от г-н Барозу в писмо адресирано до председателя (Жан-Клод) Юнкер и като се вземе предвид Кодексът за поведение на комисарите, няма достатъчни основания да се установи нарушение на задължението за почтеност и благоразумие ... що се отнася до приемането от бившия председател Барозу  на постовете на неизпълнителен председател на борда на "Голдман Сакс Интернешънъл" и съветник по бизнеса на фирмата с клиенти", гласи решението.

Възоснова на него сега Европейската комисия трябва да обяви как ще постъпи с бившия си председател. Неправителствени организации призоваха тя да му отнеме пенсията.

Барозу (60 г.), бивш министър-председател на родната му Португалия, формално е спазил срока от година и половина, през който бившите членове на Комисията нямат право да приемат длъжности в частния сектор, без да поискат разрешение от новата Комисия. Неговият втори мандат завърши на 31 октомври 2014 година.

В обясненията си до Юнкер Барозу заявява, че не е поемал задължения на лобист на "Голдман Сакс" и не възнамерява да бъде такъв. Това е в съответствие с изискването за почтеност към бившите членове на Комисията, пише в решението. То все пак упреква Барозу, че не е предвидил отрицателните обществени реакции, които предизвика новата му работа.

Етичната комисия отказва да се произнесе дали действащият Кодекс за поведение на комисарите е достатъчно взискателен към тях. Да стане той по-строг настоя европейският омбудсман Емили О'Райли в писмо до Юнкер по-рано тази година по повод на случая с Барозу.