България отново може да изнася живи свине за Европейския съюз след 10-годишна забрана. Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.

Добрата новина за родните животновъди идва след промяна на решението на Европейската комисия. То се отнася за мерките за контрол на здравето на животните, свързани с класическа чума по свинете в някои държави членки.

След случаи на чума по свинете у нас, през 2006 г. Европейската комисия наложи забрана на България за внос в общността, а впоследствие за вътреобщностна търговия с живи свине и с продукти от свине, които не са претърпели термична преработка.

Вследствие на наблюдението на болестта от 2009 до 2015 г. Българска агенция по безопасност на храните инициира проект за изменение на европейското законодателство по отношение на класическата чума по свинете. Резултатите от контрола в периода 2009-2015 г. доказаха липсата на вируса на класическата чума у нас (последният случай при домашни свине е от 2008 г., а при диви - от 2009 г.).

Годишно около 100 000 свиневъдни обекта бяха инспектирани от ветеринарни лекари. Ежегодно бяха изследвани и 5000-6000 диви свине.

За отпадане на забраната в страната беше въведена нова стратегия за контрол на болестта, включваща нова категоризация на свиневъдните обекти. Електронната информационна система за регистрация на обектите и идентификация на свинете беше осъвременена. С предприетите мерки България представи гаранции и доказа на Европейската комисия и държавите членки, че осъществява силен и надежден контрол върху популациите домашни свине.