Прокуратурата е прекратила наказателното производство за самоубийството на съдията от СРС Цветан Ценов, научи Клуб Z от свои източници.

Трагичният случай от 18 февруари се политизира, след като медии, свързвани често с една политическа сила и корпулентен депутат, използваха повода да залеят с помия председателя на СГС Калоян Топалов. Топалов и цялото ръководство на съда (Ценов е районен съдия, но е командирован в СГС именно със заповед на Топалов, б.р.) дори се срещнаха с бащата на Ценов.

В заключението на Софийската районна прокуратура се казва,че Ценов е споделял с колеги и приятели, че разглежда тежки дела - като фалита на ЦСКА, имотите на мюфтийството и др.

"Не е споделял с родителите си и колегите му за наличие на натиск по отношение на изхода и взиманите от него решения по делата, като по наказателното производство няма данни такъв натиск да му е оказван от ръководството на съда, колегиалната среда или други външни фактори", пише прокурорът.

Наказателното производство бе срещу неизвестен извършител - за склоняване към самоубийство. 

То установява, че съдията към 3.30 ч в ранната утрин на 18 февруари е излязъл от жилището си, качил се е на междуетажната площадка между 14 и 15-ия етаж и оттам е скочил... Смъртта е настъпила вследствие съприкосновението със земята, пише наблюдаващият прокурор.

И изтъква направени съдебно-медицинска и биомеханична експертизи. Те доказват само, че тялото на магистрата се е ударило в козирката на входа  и е паднало на стълбите пред самия вход.

"Няма увреждания, които да не могат да се обяснят с падането отвисоко", заключават разследващите.

"Не са установени никакви доказателства за склоняване към самоубийство или за участие на трето лице по какъвто и да било начин към настъпилата смърт", допълва прокурор Петров от СРП.

Преди това той описва подробно оплакванията на Ценов, факта, че не е спал 6 нощи, че е "във видимо неадекватно състояние и е неконтактен", както и посещенията му при джипи, невролог и психиатър.

На базата на това той прекратява производството поради липса на данни за извършено престъпление.

По повода дори спешно се активизира Етичната комисия на Висшия съдебен съвет, водена от Ясен Тодоров.