Украйна е в шок, след като много от нейните управници се оказаха мултимилионери, предаде АФП.

Десетки хиляди държавни служители и депутати за първи път разкриха своите доходи и авоари в обществено достъпна база данни. Стъпката бе подкрепена от Международния валутен фонд (МВФ) с цел повишаване на прозрачността и модернизацията на затъналата в рецесия и съсипана от конфликта с Русия бивша съветска република.

В неделя изтече крайният срок, в който всички украински служители трябваше да обявят в т. нар. електронна декларация активите, които са на тяхно име или на името на членове на техните семейства.

Този ход обаче може да се окаже фатален и да разруши доверието на украинците към политическия елит, отбелязва Ройтерс. Оказа се, че в декларациите фигурират милиони евро и долари в брой, цели автопаркове от луксозни автомобили и скъпи швейцарски часовници и дори... частни църкви.

Същевременно средната заплата в Украйна е само 200 долара на месец.

Президентът Петро Порошенко, известен като "шоколадовия крал", подаде декларацията си малко преди изтичането на крайния срок. Тя показва, че той има 26,3 милиона долара в банкови сметки и притежава 104 компании и благотворителни фондации. Компаниите му са базирани не само в Украйна, но и в чужбина, включително в Русия. С тях състоянието му възлиза на 867 милиона евро, отбелязва германското сп. "Шпигел".

Петро Порошенко

Много служители обявиха, че държат големи суми пари в домовете си.

Премиерът Володимир Гройсман каза, че държи в жилището си украинска валута, равняваща се на 1,6 милиона долара. Той е декларирал и 9 луксозни часовника. Съпругата му Елена притежава 1,2 млн. долара и 460 000 евро в брой. И тея се оказа колекционер на луксозни часовници.

Вътрешният министър Арсен Аваков е собственик на три апартамента, единият от които е с площ 657 квадратни метра. Той си има и частна винена изба със 750 бутилки вино. Аваков е и любител на изкуството, като притежава и оригинална картина на Пабло Пикасо.

Сергий Мелничук (в средата) - бивш командир на батальона "Айдар", обяви, че има над 35 млрд. евро.

Виталий Кличко - бившият световен шампион по бокс и настоящ кмет на Киев, е декларирал имущество на обща стойност над 9 милиона евро. Любопитно е, че Кличко има... 7 велосипеда.

Според изчисленията на Ройтерс 24-мата украински министри притежават заедно около 7 милиона долара в брой.

"По данни на икономическото министерство в Киев близо 60 на сто от украинската икономика е в сивия сектор", коментира Тарас Кашка - зам.-директор на фондацията на Джордж Сорос в страната. Като доказателство за твърденията си той изтъква сумите в брой, които притежават гражданите.

Политиците обаче не декларират само пари.

Игор Гринив - лидер на партията Блок на Петро Порошенко "Солидарност" (БПП "Солидарност"), е посочил колекция от икони от XIV век и платна на украински импресионисти.

Възмущение предизвика Анатолий Матвиенко - зам.-председател на парламентарната група на БПП "Солидарност". Той е декларирал не какво да е, а частна църква - храма "Успение на Света Богородица" в село Бирловка.

Още по-скандална е декларацията на Сергий Мелничук от парламентарната група "Воля на народа". Той обяви умопомрачителната сума от 1 трилион гривни, предаде агенция УНИАН. Това се равнява ни повече, ни по-малко на 35,6 милиарда евро. Малко по-късно съпартийци на Мелничук обясниха, че той си направил шега, която се оказала неудачна... Депутатът обещал да даде обяснения, но все още не го е направил. Има сериозна опасност той да загуби уважението на сънародниците си.

Мелничук е бивш командващ батальона "Айдар", сражавал се срещу проруските сепаратисти в Донбас.

Декларацията, в която Сергий Мелничук посочва, че притежава 1 трилион гривни, или над 35 млрд. евро. От партията му твърдят, че той се пошегувал.

Всички декларации биват огласени на фона на икономическата криза, засегнала тежко средния украинец. Само преди година курсът на гривната към долара бе 8:1 . Днес той е тройно по-висок - 25:1.

От антикорупционната агенция в Украйна се опитват да успокоят напрежението. Оттам увериха, че ще проверят всяка една декларация. В публичната база данни обаче са депозирани над 100 000 декларации и не е ясно колко време ще отнеме този процес.