Руската "ВТБ капитал", турският „Лимак холдинг” и операторът на летище Цюрих (Flughafen Zürich AG) ще кандидатстват заедно за концесията на летище "София". За участието им в предстоящата процедура съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

Припомня се, че през септември т. г. българската страна е удължила срока за подаване на оферти с 1 месец – до 18 ноември. Според Ройтерс причина за това е нарасналият интерес към обекта.

Агенцията пише, че българското правителство очаква от търга за софийското летище да постъпят 1,2 млрд. лв. в бюджета. Това е сумата, която се чака за целия 35-годишен срок.

Ще има и голямо еднократно плащане в началото, което ще е минимум 550 млн. лв. без ДДС. В държавния бюджет за тази година бяха заложени 600 млн. лв. постъпления от концесията на летище София. Заради удължаване на процедурата, преди дни се разбра, че приходите са заложени в бюджета за 2017 г.

Парите от концесията ще отидат за погасяване на задълженията на БДЖ.

„ВТБ капитал” е дъщерно дружество на руската финансова група ВТБ, в която мажоритарен собственик е руската държава. „ВТБ капитал” действа от няколко години в България, най-вече покрай БТК. В управлението й са бившият финансов министър Милен Велчев, брат му Георги Велчев и бившият зам.-министър на финансите Красимир Катев.

"ВТБ капитал" беше отпуснала мостов заем на предишния мажоритарен собственик на БТК – Цветан Василев. Именно заради необслужването на този кредит, банката задвижи процедура за публична продан на телекома.

В крайна сметка ВТБ се оказа част от водения от Спас Русев консорциум, който купи БТК.

През август т. г. стана ясно, че „Лимак холдинг” има интерес към 35-годишната концесия на летище "Софий". Намерението бе заявено от Ебру Йоздемир, който отговаря за инвестициите на турската компания, пред агенция Ройтерс.

„Лимак холдинг” оперира в строителството, енергетиката, туризма. Дружеството е част от джойнт венчър, който строи третото летище в Истанбул.