Змията с най-големите отровни жлези в света може да е ключова за по-добри методи за борба с болката, установиха учени. Изследването в журнала Toxin е открило, че отровата ѝ действа директно върху рецепторите за болка в хората и това може да даде ход на откриване на по-добро лечение, съобщава БиБиСи.

Синята коралова змия живее в Югоизточна Азия и е известна като "убиеца на убийците", заради случаите, в които напада и убива братовчедите си като кралската кобра. Отровните ѝ жлези са една трета от цялата ѝ дължина - което са си солидните 2 метра.

"Повечето змии имат бавнодействаща отрова, която работи като мощен седатив. Доспива ти се, забавяш се, после умираш", обяснява един от учените зад публикацията, д-р Брайън Фрай от Университета в Куинсленд. "Отровата на тази змия обаче работи почти мигновено, защото в диетата ѝ са много опасни животни, които трябва да бъдат убити бързо, преди да могат да отвърнат на нападението."

Отровата на синята коралова не е невротоксин, а цитотоксин - атакува клетките и по-точно мускулните тъкани. Но има и друг важен детайл:

"Отровата атакува нашите натриеви канали, които са ключови за предаване на болката. Можем потенциално да превърнем това в нещо, което да помага при облекчаването на болката и което може да работи по-добре за нас", обяснява още д-р Фрай.

Един от проблемите с болкоуспокояващите е, че достатъчно силните имат пристрастяващ ефект. Лекарство, разработено на гореописания принцип обаче е много вероятно да няма този изключително неприятен и опасен страничен ефект.

Много отрови от безгръбначни като скорпиони и охлюви се ползват в медицината, но змийската отрова е по-полезна, защото гръбначните животни са еволюционно по-близо до нас, допълва още д-р Фрай.