Прокуратурата към Международния наказателен съд (МНС) в Хага е готова да започне мащабно разследване по редица предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Афганистан, съобщи специализираното издание "Форин полиси".

Сред тях са и някои деяния на американски военнослужещи, твърдят започнати.

Ако това се окаже истина, за първи път МНС ще разследва американци и така може да тръгне към сблъсък с Вашингтон.

Главният прокурор на МНС г-жа Фату Бенсуда иска да започне разследването идните седмици - вероятно след президентските избори в САЩ на 8 ноември, но преди края на годината. Наскоро представители на САЩ посетили Хага, за да обсъдят потенциалното разследване и да изразят притеснението си във връзка с неговия обхват.

Прокуратурата неведнъж призова да се обърне внимание върху случаите на предполагаемо насилие срещу задържани от страна на американци между 2003 и 2005 г. и смята, че те не са били адекватно разгледани от САЩ. В доклад миналата година службата отбеляза, че престъпленията са били извършени с особена жестокост и по начин, унижаващ човешкото достойнство на жертвите. Бенсуда може би иска да разследва и атаката срещу болница на "Лекари без граници" в град Кундуз през октомври 2015 г., при която загинаха няколко десетки хора.

Но дори да започне разследване, не е ясно дали прокурорът ще предяви някога обвинения срещу американци, пише "Форин полиси". За да стане това, са необходими значително повече доказателства от тези, с които службата разполага. МНС няма практиката да разпитва свидетели, да снема показания или да събира юридически доказателства по време на предварителното следствие.

За да обвини американци във военни престъпления, Фату Бенсуда вероятно ще трябва да докаже и връзка между конфликта в Афганистан и политиката на задържане, практикувана от САЩ. Смята се, че американците са докарали в Афганистан много хора, арестувани в други части на света.

Фату Бенсуда

А най-трудно ще бъде да се установи, че САЩ не са успели да докажат обвиненията за мъчения чрез собствените си прокурори и следователи.

Всякакви обвинения, свързани с Афганистан, могат да бъдат отправени след години. Понеже нито един член на МНС не е повдигнал въпроса пред този орган, Бенсуда ще трябва да получи одобрението на тричленен съдебен състав, преди да започне разследване. За което могат да отидат месеци, ако не и години.

Готовността на прокуратурата към МНС да започне разследване е сериозен удар срещу администрацията на Барак Обама. На няколко пъти тя се опита да попречи на разследване в АФганистан и дори да не позволи споменаване на МНС при възможни престъпления на американци. Същевременно отношенията на Белия дом със Съда се подобриха значително от времето на предишния президент (2001-2009) Джордж Буш-младши. Американското законодателство все още забранява пряката финансова помощ за МНС. Същевременно обаче САЩ помогнаха да му бъдат предадени няколко обвиняеми.

Вашингтон така и не се присъедини към МНС и по тази причина настоява, че юрисдикцията му не важи за американски граждани.