На деликатесен щанд в източен Каракас продавачът Хумберто Гонзалес маха резените сирене от кантара и слага отгоре купчини боливари. Местната валута до такава степен е загубила стойността си, че много магазини я мерят, вместо да я броят, разказва Bloomberg. 

"Тъжно е. На този етап мисля, че сиренето струва повече", отбелязва Гонзалес.

Един от най-ясните сигнали, че хиперинфлацията идва в южнамериканската страна, е фактът, че правителството отказва да публикува редовно данни за цените. Скоро обаче ситуацията ще напомня на най-хаотичните епизоди от този тип в историята - Германия след Първата световна, Югославия през 90те и Зимбабве преди няколко години.

"Когато се започне претеглянето на пари, това е знак за прекомерна инфлация", отбелязва Хесус Касик, финансов директор на консултантска фирма.

Някога една от най-силните валути в света, днес боливарът е по-скоро досада. За дребни покупки са нужни стотици банкноти. Преди пазар местните пълнят сакове с тях, а магазинерите крия хиляди в кутии и преливащи шкафове. Колко точно е инфлацията не е ясно, но експертите все пак правят някакви предположения - между 200% и 1500%.

Доскоро правителството отказваше дори да печата пари с по-голяма деноминация. Най-голямата банкнота - от 100 боливара - струва под цент. Преди седмица управляващите обаче в крайна сметка тихо поискали от пет компании да дадат оферти за по-големи банкноти - 500, 1000, 5000, 10 000 и дори 20 000. Крайна дата - коледните празници и коледните бонуси. Подобна поръчка обичайно отнема 4 до 6 месеца, но сега ще се работи ускорено - няма да се променя дизайна на банкнотите, просто ще се смени цвета и ще се добавят нули.

Икономистът Стийв Ханке, специалист по случаите на хиперинфлация, който и българите познават от своя сблъсък с нея, заяви, че ре-деноминирането на банкноти "е размахване на белия флаг. Никой не иска да го прави, но в крайна сметка бива принуден".

Друг проблем е и че кешът свършва - банкоматите не смогват, банките също, всеки ден пред тях има опашки, а 40% от местните дори нямат банкови сметки. Огромна част от работещите в страната получават парите си на ръка.

Същевременно някои имат толкова банкноти, че не знаят какво да правят с тях. Бремер Родригес, 25-годишен собственик на пекарна в покрайнините на столицата, описва как всеки ден офисът му се запълва със стотици хиляди банкноти, преди да може да ги депозира в банката.

"Чувствам се като Пабло Ескобар. Планини от кеш, всеки ден все повече и повече", казва той.