Собствениците на винарска изба „Черноморско злато” си раздадоха 11 млн. лева след извършено намаление на капитала на дружеството. Това е станало на извънредно общо събрание на акционерите през юли, показват документи в търговския регистър.

„Черноморско злато” е част от бизнес империята на банкерката Петя Славова (Инвестбанк). Тя е единственото физическо лице в Надзорния съвет на избата в Поморие.

На общото събрание капиталът на дружеството е намален с 20 милиона – от 39,9 млн. лв. на 19,9 млн. лв. С част от парите са покрити загуби от минали години, а 1,6 млн. лв. са използвани за допълване на фонд „Резервен”.

Основните акционери в „Черноморско злато” са три: „Гриин нюз” (38%) на Жени Славова-Новицки, дъщеря на Петя Славова, "Чалис" (38%) на Ивайло Василев и "Феста холдинг" (23,5%), чийто мажоритарен собственик е Петя Славова.

"Чалис" е основана от Петя Славова през 2008 г., като до 2013 г. фирмата се казваше "Ай Ей Ем адвъртайзинг". През септември 2013 г. Славова прехвърли всички дялове в дружеството на Ивайло Василев за сумата от 5000 лв. Василев участва и в управлението на "Феста холдинг".

Намалението на капитала на "Черноморско злато" съвпадна с прегледа на качеството на активите и стрес тестовете на банките в България, чийто резултати бяха обявени през август. Там "Инвестбанк" не се представи добре и се разбра, че има нужда от увеличение на капитала.

При прегледа капиталът от първи ред на банката намаля от 14,6% на 6,3%, което е най-големият процентен спад сред всички кредитни институции. И все пак капиталът остана над изискуемото ниво от 4,5%.

"Инвестбанк" не се представи убедително и на стрес тестовете, при които бяха разиграни варианти за икономическа криза.

Винпромът в Поморие бе приватизиран от Петя Славова и бившия ѝ партньор Митко Събев през 1997 г. За 55% от акциите бяха платени 1,24 млн. лв. и в следващите години бе изпълнена инвестиционна програма за 3,54 млн. долара.

Каталогът на "Черноморско злато" включва червени вина ("Каберне совиньон", „Мерло”, „Каберне фран” и др.), бели вина („Шардоне”, „Вионие”, „Совиньон блан” и др.), розе и ракии („Бургас 63”, „Поморийска” и др.).