Представляващият Висшия съдебен съвет Димитър Узунов - "заподозрян" за " човека на Бойко Борисов" в съвета, влезе в режим "контраатака", след като се разбра, че членове на съвета са поискали в дневния ред утре отново да се разглежда въпросът с оставката му.

Узунов поиска "право на отговор" в ефира на бТВ, след като в друго право на отговор членът на ВСС Калин Калпакчиев поиска въпросната оставка заради интервю на Узунов в същата медия миналия петък. Мотивите за исканата оставка са , че представляващият еднолично е решил кой да се среща с мисията на Европейската комисия за мониторинг на прокуратурата, не изпълнявал задълженията си като представляващ ВСС и уронвал престижа на институцията. След това Узунов се появи пре Антон Хекимян и каза, че Калпакчиев "движи" европроект за 340 000 лв., несъгласувано с ВСС - което се оказа чиста лъжа.

"Бих предложил на г-н Калпакчиев всеки четвъртък да ми иска оставката, но като първа точна в дневния ред. Няма да бъда пречупен. Това искам да кажа и на него, и на хората зад него", защити се днес Узунов.

И влезе в контраатака с обвинения, въпреки че не отрече, че сам е избрал екипа, който да се среща с европрокурорите - не съжалявал за това, защото няма нищо нередно.

По думите му оставката му се иска поне по две причини. Първата е, че си "позволил да надникне в проекта, който движи, в който той участва и развива" Калпакчиев. Той е на стойност 6 млн. лв. и е за “Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта и модел на единна информационна система”. Според Узунов Калпакчиев щял да взима възнаграждение от този проект, одобрен от ВСС, а парите за работа на екипа били 340 000 лв. от бюджета.

(После се оказа, че ръководител на проекта е Елка Атанасова от прокурорската колегия, Калпакчиев въобще не е сред "движещите", а от посочения възможен максимален хонорар за целия екип - въпросните 340 хил. лв., той би получил минимална част като отговорник на комисия "Съдебна карта", бел. ред.)

Втората причина да се иска оставката му пък била, че "кадровият орган на съдебната власт трябва да бъде овладян, вероятно, от кръга “Капитал”

"И аз питам – има ли този кръг членове във ВСС, колко са на брой и с какво ги държат", добави Узунов.

Интервюто на Узунов съвпада с катарзиса, който преживява адвокат Момчил Мондешки - сочен от мнозина за трансмисията на влиянието на Пеевски върху предното ръководство на СГС. В първото си интервю (макар и без снимка) днес той признава пред в. "Труд", че всичко със записите "Яневагейт", на които той присъствал, е точно... както го каза премиерът Бойко Борисов само преди дни: събрали са се в един хол и са ги записали. Целта е била да злепоставят Борисов, Цацаров и пр.

Точно същото предположи министър-председателят преди няколко дни.

След като видя публикацията в "Труд" от днес с колаж на Христо Иванов, Румяна Ченалова и Иво Прокопиев, Узунов обяви:

"Този човек в средата, с брадата (Христо Иванов - б.р.), в мандата си като правосъден министър се занимаваше само с интриги. Ако казаното от адв. Мондешки е вярно, то интригите продържават".

Той попита на кои записи да се вярва - на тези с "двете каки" или на казаното от адвоката и призова да се провери, например, дали едната участничка - Румяна Ченалова, е ходила в Белград, кога е била там, защо и какви са били последствията. Узунов не пропусна пак да нападне Христо Иванов и за това, че Българският институт за правна инициатива е получавал финансиране от "Америка за България". 

По думите на Узунов той не хвърля компромати, а срещу него има такива, но се се притеснявал. И даде пример с "тази снимка, която ми се разпространява" (става въпрос за снимка, която шества из медийното пространство, след като Узунов бе избран за представляващ Съвета. На нея се вижда покойният бос на ВИС Васил Илиев и зад него лице, приличащо на Узунов, б.р.)