Румяна Ченалова е готова да застане пред детектор на лъжата заедно със старозагорския адвокат Момчил Мондешки, главния прокурор Сотир Цацаров или премиера Бойко Борисов. Това каза днес пред "Дневник" разследваната съдийка, след като в "Труд" се появи първото (макар и без снимка) интервю в историята с митичния старозагорски адвокат Момчил Мондешки.

Юристът, за когото в доклад на ВСС пишеше, че е бил чест гост в кабинета на Владимира Янева и дори се е "самообслужвал" от терминали със служебни компютри, не можа да бъде открит в последвалата етична проеверка на... ВСС - най-висшия колективен орган в системата. И така тя бе прекратена.

Затова до днес записите, станали известни като "Двете каки", имаха само потвърждание за автентичност от Ченалова (върху която междувременно прокуратурата се стовари с цялата й строгост) и едно становище от Владимира Янева, която казва, че не си спомня.

След като от адвокатско сдружение преди дни поискаха дисциплинарно разследване на Мондешки за уронване престижа на професията, днес пред "Труд" той преживява катарзис и изненадващо си спомня всичко, като казва, че в условия на сговор тримата са ги направили нарочно, за да злепоставят Бойко Борисов, Сотир Цацаров или който им хрумне.

Ченалова уточнява пред "Дневник", че частите от записите, които сайтът "Бивол" пуска, са се случили следобед в деня на отстраняването на Владимира Янева. Тя й казала: "Ще дойда до вас, Момчи и той ще дойде."

"Според мен това е синхронизирано действие. Той (Мондешки, б.р.) нанася удар върху различни лица, което за мен означава, че не е изцяло лично и едностранно действие. Не е толкова да се спаси от дисциплинарно производство, но и да се създаде представата за група, която в условията на заговор създава компромати срещу политици и магистрати. Това е обмислено", казва още Ченалова.

"Потресена съм от лъжите на Мондешки. От една страна той прави опит, за да защити себе си. От друга страна, се опитва да създаде представата за група, която в условията на заговор създава компромати срещу политици и магистрати. Това е обмислено действие", казва съдийката, която още обжалва уволнението си пред ВАС.

Тя добавя и друг факт:

"Той твърди, че не познава хората, за които се говорят в разговорите (бел. ред. - заместник главния прокурор Борислав Сарафов, Делян Пеевски), но е лесно проверимо, че той работи с Александър Ангелов, който е адвокат на Делян Пеевски. Не е случайно, че интервюто излиза в медия, контролирана от Пеевски", казва Ченалова.

Интервюто, за което се твърди, че е на Мондешки, идва малко повече от седмица, след като министър-председателят Бойко Борисов описа пред Нова тв технологията на появяване на записите от "Двете каки":

"Това е сериалът, който снимат там. Те се събират в едно студио…

Това го казва една врачка...

Те имат едно студио, което е сега, както днеска, снимаме днешния разговор, пускат го, след една седмица снимат следващия разговор, пускат. И си вкарват една или друга случка", поясни на 24 октомври пред Нова тв премиерът.

Наложи се специално Борисов да уточни, че не се шегува.