"Няма "депесарски шамар", няма "депесарски шут". Ако има, то негови продуценти се явяват българските избиратели."

Така лидерът на ДПС отвърна на председателя на БСП Сергей Станишев, който заяви, че е бил изненадан от позицията на движението, което поиска в четвъртък предсрочни избори и че се обявява "за" задължително гласуване

Местан използва думите на самия Станишев, за да "оправдае" тезите, че ДПС е това, което клати кабинета. Сутринта лидерът на ПЕС заяви, че новата политическа реалност се е очертала от резултатите от евровота и формулата на програмния кабинет е изчерпана. 

"Кой предизвиква предсрочни избори? Местан с вчерашната си пресконференция, или народът? Може би трябваше да се явя на тази пресконференция с табелка Guilty (виновен)? Аз искрено се извинявам, че закъсняхме с 11 дена", каза лидерът на движението и заключи: 

"България отива към предсрочни избори, защото те са неизбежни. Вчерашната пресконференция няма отношение към първопричините. Вижте, този кабинет приключи. С тезата на г-н Станишев, че формулата се е изчерпала".

 

Кой на кого и какво е казал

Местан изрази и учудване от твърденията на Станишев, че въпреки разговора им преди брифинга на ДПС в четвъртък, е останал изненадан от исканията за предсрочен вот. 

"Вариантите бяха споделени предния ден с г-н Станишев. Т.е. информирал съм го и не би било коректно да се оспорва. Не съм казал, че Станишев е изразил съгласие или несъгласие с изразените от мен предварително идеи. Питайте него какви позиции е изразил", отвърна лидерът на движението на "обвиненията". 

 

Кога ще са предсрочните избори

Въпреки че в четвъртък Местан си хареса вариант номер три за предсрочен вот - още четири месеца живот на правителството и избори в края на ноември или началото на декември, днес припозна и идеята на Станишев да са по-рано тази есен, за да може новото правителство само да напише бюджета си.

По закон бюджетът трябва да бъде внесен за разглеждане в Народното събрание до 31 октомври. По думите на Местан "има логика" в по-ранното провеждане на предсрочния вот, но пък не даде прогнозна дата. За нея трябвало да се пита автора на идеята - лидерът на БСП.

 

Не искам да вярвам, че е отмъщение

На коментарите, че с искането си да бъде въведено задължително гласуване, БСП отмъщава на ДПС за предателството, Местан пък каза:

"Не искам това да е вярно. Не искам да вярвам, че е възможно отмъщение. Не сме го заслужили. Това не е езикът на модерната политика, на политиката изобщо", каза Местан и се върна на вчерашния ден:

"Чухте ли една лоша дума за коалиционния партньор, за кабинета? Ние най-малко трябва да говорим за предсрочни избори, вотът го показа".

По думите на Местан тезата за задължителното гласуване "никога, нито преди вота, нито след него", не е била обсъждана между партньорите БСП и ДПС.

"По никакъв начин те нямат задължение да споделят идеите си с нас, въпреки че ние го направихме", хвърли камък в градината на Станишев лидерът на ДПС, препращайки към твърденията на Станишев, че не е бил уведомен за искането за предсрочен вот.

От изявлението на Местан, очаквано, стана ясно и че при едно гласуване в парламента на промяна в конституцията, движението няма да подкрепи задължителното гласуване.

Той постави следният казус: ако на балотаж отидат канидатите на двете националистически партии "Атака" и Национален фронт за спасение на България (НФСБ), то трябва ли да бъдат задължени симпатизантите на ДПС да гласуват за единия от двамата. При положение, че и "Атака" и НФСБ формално са непримирими врагове на движението.

"Има един библейски принцип - кой каквото сам си направи, и Господ не може да му го причини", заключи Местан.

Той посочи още, че в момента БСП и ДПС са в коалиция "по германски модел", ад хок, визирайки подкрепата за задължителния вот, която партията на Бойко Борисов даде веднага след днешното изявление на Сергей Станишев. Така че, ако искали да направят промяна в основния закон, за да се проведе предсрочния вот по нови правила, със задължително гласуване, то кабинетът трябвало да живее поне още 30-40 дни, а не да се разпусне веднага, сложи точка Местан.