Хроничната неспособност на държавата да си събере парите ражда всякакви мисли в главите на политиците. Само преди ден беше рециклирана идеята, датираща от 2005 г., за обединение на митниците и данъчните в една мега-гига-агенция или някакъв друг вид административна структура.

След промените през 1989 г. митниците постепенно придобиват все по-голяма административна тежест и повече правомощия. Но никога не са губили своите политически и полицейски опекуни.

Независимостта на ведомството винаги е била спорна заради конфликта между различни слоеве ченгета и близки до властта митничари за това кой как да контролира разнообразните митнически измами, попадащи под събирателното "контрабанда".

Само си спомнете за престрелките "МВР-митници" по време на Тройната коалиция и после при управлението на ГЕРБ. Флашки, СРС-та, "звънни ми на ЕГН-то", грозна история, която показва вътрешните конфликти и борбата за кокала както при коалиционно, така и при еднолично управление. В ръководството им влизаха суперченгета, които след това си отиваха със сълзи на очите.

Така че може би е по-добра идеята митниците да станат част от МВР или защо не - от ДАНС. Поне да се знае кой контролира нещата и да няма скандали.

Току-виж и приходите се увеличили.