Клуб Z зададе 15 въпроса към кандидатите за президенти, чиято бройка на тези избори стигна до внушителните 21. Следвайки принципите на равнопоставеност, формулирахме еднакви въпроси по основните теми към всички участници. В следващите дни преди изборите ще публикуваме отговорите на кандидатите, които решиха да се възползват от тази възможност. Преценката остава за вас.

Вижте отговорите на Трайчо ТРАЙКОВ, кандидат на Реформаторския блок:

- Силен или слаб е българският президент? Нужни ли са повече правомощия на държавния глава? „За“ или „против“ президентска република?

- Българският президент може да е силен и днес. Няма нужда от други правомощия, нито от президентска република. Важно е разделението на властите, за да не битуваме в премиерска република, а по Конституция да се водим парламентарна.

- Довършете изречението: „Българофил е...“

- … този, който обича народа си без да се налага за това да мрази други.

- Възможно ли е да сме винаги с ЕС и САЩ и никога против Русия? 

- В политиката думата „винаги“ има свойството иронично да ни опровергава, но ние сме съюзници заради общи ценности, а други са ни приятели, когато има взаимно уважение.

- Чий е Крим?

- Крим е украински и никой не бива да поощрява войната и агресията.

- Трябва ли да отпаднат санкциите за Русия? 

- Санкциите са израз на нетолерантност към тези, които отказват да приемат мира като висша ценност.

- Трябва ли България да преразглежда отношенията си с НАТО и ЕС и в каква посока?

- Налага се в НАТО да сме активни съюзници, които разчитат на пакта, но и страна, на която НАТО може да разчита. В момента сме слаби както във военно, така и в политическо отношение. Допускаме сериозно влияние на чужди страни в медиите, политиката и икономиката на страната. Що се отнася до ЕС - все още не умеем да налагаме българския интерес чрез активна дипломация в рамките на съюза. В днешните критични времена е особено важно да демонстрираме нашата нужда от единство на съюза.

- Съществува ли дилемата сигурност - човешки права?

- Такава дилема в демократичните общества няма. Човешките права са тези, които защитаваме. Сигурността е условие за спазването им. Обратното е стъпка към налагане на диктатура под претекст, че така е по сигурно и спокойно за всички.

- Каква трябва да е политиката на България по бежанския проблем?

- България не бива да се държи като буферна страна, а да изисква общоевропейски подход. Армията трябва да е на границата, а администрацията много по-бързо да обработва документите на хората, а не да ги трупа с месеци в бежанските центрове. Така се създава изкуствено напрежение и територия за фашизоидни изстъпления.

- Каква ще е ролята на вицепрезидента Ви? Какво точно ще работи той (ген. Съби Събев - б.р.)?

- Със сигурност ще ме консултира по въпросите на националната сигурност и взаимоотношенията със съюзниците от НАТО. За останалите ангажименти има време за разговор помежду ни.

- Ако бяхте президент в последните 2 години на кой от законите, приети от настоящото мнозинство, щяхте да наложите вето?

- Вероятно щях да наложа вето на поправките в Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Сериозно щях да помисля и за решението за теглене на нов външен дълг.

- По скалата от 1 до 10 (1- крайно ляво, 10- крайно дясно) как бихте се самоопределили?

- Мисля, че 7 е добро число, отразяващо нагласата ми, а и този номер ми се падна в бюлетината.

- Трябва ли президентът да бъде баща/майка на нацията?

- Мисля, че отдавна пораснахме и нямаме нужда от осиновяване. Като чуя нещо такова и ми се появяват аналогии с „бащата на народите“...

- Какво разбирате под думите "обединител на нацията" - да се опитваш да угодиш на всички или да се опитваш да поведеш всички?

- Равно отдалечен от партиите във властта и равно приближен до гражданите.

- Коя световна политическа фигура Ви служи за пример?

- Томас Удроу Уилсън. Успява да наложи ефективно антитръстово законодателство, отлично образован, подкрепя избирателните права на жените, укрепва армията и маса други неща, които са били немислими преди него. За изненада на генерал Радев именно Уилсън осуетява Ньойския опит България да бъде разделена между Гърция, Сърбия и Румъния. Накрая приключва като Нобелов лауреат

- Колко езика владеете?

- Четири, но в Европа българският е официален и ще се възползвам от това при всяка възможност.