Клуб Z зададе 15 въпроса към кандидатите за президенти, чиято бройка на тези избори стигна до внушителните 21. Следвайки принципите на равнопоставеност, формулирахме еднакви въпроси по основните теми към всички участници. В следващите дни преди изборите ще публикуваме отговорите на кандидатите, които решиха да се възползват от тази възможност. Преценката остава за вас.

Ето отговорите на Веселин МАРЕШКИ, издигнат от Инициативен комитет.

1.  Силен или слаб е българският президент? Нужни ли са повече правомощия на държавния глава? „За“ или „против“ президентска република?

- Години наред корумпираните ни политици правят всичко възможно да обезличат институцията на Президента. А тя съвсем не е безлична. Дори да говорим само за възможността за ежедневно осветяване на корупцията, политическите и икономически картели, това е много, което Президентът може да направи за хората. Естествено, би било добре да има повече правомощия, но никой от досегашните Президенти не е изпълвал институцията със смисъл и не е мислил за хората.  

2. Довършете изречението: „Българофил е...“

- А какво ще кажете да употребим "патриот" вместо "българофил"? Патриот е този, който мисли за сънародниците си, разсъждава далновидно и знае какво е добро за България. Българофил може да е някой, който харесва кухнята ни или народната ни музика, или планините и плажовете ни.  

3. Възможно ли е да сме винаги с ЕС и САЩ и никога против Русия?

- Ние трябва да сме на първо място с България и да защитаваме нашите интереси. Политиците ни се надпреварват да ги продават или подаряват наляво и надясно. Време е да помислим за себе си, далновидно. Колкото до Русия - за Русия България е Майка България. Ние сме ги създали, дали сме им писменост, религия, помогнали сме да се формират като нация. Тази взаимовръзка не бива да се зачерква просто така, но и няма как да е приоритет над нашите интереси.

4. Трябва ли да отпаднат санкциите за Русия?

Дотолкова, доколкото носят милиони загуба на бизнеса, най-вече малкия и среден, е добре да се преосмислят. В момента от тях няма никакъв смисъл, напротив - Русия започва да произвежда това, което досега купуваше и утре, когато санкциите паднат, за чуждия бизнес вече няма да има пазар.

5.  Чий е Крим?

На хората, които живеят там. Ако те се чувстват руснаци - нека да са такива. Ако са украинци - пак е техен избор. Стига да не нарушават международните правни норми и закони, нека се самоопределят.

6. Трябва ли България да преразглежда отношенията си с НАТО и ЕС и в каква посока?

НАТО и ЕС са поети ангажименти. Човек трябва да държи на думата си, на стисната ръка, какво остава за подписани договори и дългосрочни ангажименти. Ние сме част от НАТО и ЕС и няма причина да късаме и тази връзка. Разбира се, българският интерес е над всичко - трябва да имаме активна позиция и да го защитаваме, а не да бъдем н-та дупка на кавала и само да бъдем използвани.

7. Съществува ли дилемата "сигурност - човешки права"?

Не. Съществуват можещи и неможещи политици, които да намерят баланса, така че да не се налага дори да мислим за това, като за дилема. Човек се ражда с изконното си право да бъде свободен и никой няма право да му го отнема. Нито някой може да нарушава презумцията за невинност. Подтекстът на въпросът Ви обаче навежда да се каже нещо много по-важно. Правната система в България е съсипана от годините експерименти и угаждачество. Хората усещат липсата на справедливост и не вярват на никоя институция. Дилемата е дали да оставим дерибеите да ни мародерстват в тази ситуация или да защитим правата си. На 6.11. все още ще можем с гласа си, но както е тръгнало политическият картел може да намери как да ни лиши и от това право.

8. Каква трябва да е политиката на България по бежанския проблем?

Ограда на границата. Не е нужно да е скъпа, колкото настоящата, но трябва да е в пъти по-ефективна. Ние имаме твърде много проблеми в България, за да ставаме жертва на чуждите. А поведението на политиците, които безропотно и подмолно приемат да ни превърнат в бежански център и буферна зона може да бъде определено само с две думи "национално предателство".

9. Каква ще е ролята на вицепрезидента Ви? Какво точно ще работи той/тя?

Делегираните права на вицепрезидента са достатъчно важни за цялата държава. В крайна сметка, той дава българско гражданство, предоставя убежище, помилва. Само тези права могат да променят нацията в много кратък период. Връщам се на казаното по-горе. Досега институцията на държавния глава беше неглижирана и използвана от политиците на прехода за облагоденстване, но не и в полза на хората. Когато ние, като работещи хора, седнем там, нещата ще се променят.

10. Ако бяхте президент в последните 2 години на кой от законите, приети от настоящото мнозинство, щяхте да наложите вето?

На всеки лобистки закон, който ощетява българския народ. Твърде много бяха прокарани в последните години, за да ги изброя. Кой от кой по-вредни за голямата част от нацията, но полезни за малък кръг от хора. А тези закони, които не са лобистки, се пишат колкото да има нещо - недомислени и неработещи.

11. По скалата от 1 до 10 (1- крайно ляво, 10 - крайно дясно) как бихте се самоопределили?

Аз не съм политик, а професионалист и прагматик. Моята цел е да постигна максимум ефект с минимум усилия. Това може да значи и леви, и десни действия. Аз съм бизнесмен - значи съм десен, но пък правя много неща за хората, дори бизнесът ми е изграден по този начин - значи съм ляв. Всъщност съм прагматик - трябва ефективно да си вършим работата и да се доказваме с дела, а не да даваме празни обещания.

12. Трябва ли президентът да бъде баща/майка на нацията?

Бащите и майките се грижат за децата си. Вие да сте видели нещо такова от тези, които претендират да са такива? Всички останали кандидати са били част от управлението по времето на грабежа на прехода. И са показали, че се грижат само за собственото си благо, а не за хората, ако приемем алегорията, че те са техните деца. Защото аз такива баща или майка като тях не искам.

13. Какво разбирате под думите "обединител на нацията" - да се опитваш да угодиш на всички или да се опитваш да поведеш всички?

Президентът трябва да е фигура с воля и характер. Той трябва да има стойност и да има силата и увереността да бъде лидер. Но не лидер на крадци и корумпирани политици, а на хората. Да дава пример и да не чака благодарност и похвала. Ако хората ти гласуват доверие, нормално е да трябва да го оправдаеш. Угаждането - и у нас, и на външни сили, ни донесе състоянието на държавата в момента. Обединител на нацията значи да можеш да защитаваш интереса на народа си, да го направиш горд, щастлив и доволен.

14. Коя световна политическа фигура Ви служи за пример?

Напоследък ме сравняват с Доналд Тръмп. Логиката на сравнението е ясна - и двамата сме бизнесмени, и двамата сме несистемни играчи. Аз не я приемам. За мен е по-важно да бъдеш личност. Аз съм Веселин Марешки и имам сила, воля и увереност да бъда държавен глава. Изградил съм се като личност, уча се от най-добрите, но съм себе си.

15. Колко езика владеете?

Достатъчно. Но да не забравяме - аз съм кандидат за Президент на България, не на САЩ, Русия, Турция или Европейския съюз. За мен е важен езикът, на който се разбирам с моите сънародници.