Клуб Z зададе 15 въпроса към кандидатите за президенти, чиято бройка на тези избори стигна до внушителните 21. Следвайки принципите на равнопоставеност, формулирахме еднакви въпроси по основните теми към всички участници. В следващите дни преди изборите ще публикуваме отговорите на кандидатите, които решиха да се възползват от тази възможност. Преценката остава за вас.

Ето отговорите на Красимир КАРАКАЧАНОВ, кандидат на коалиция ПФ-"Атака"

- Силен или слаб е българският президент? Нужни ли са повече правомощия на държавния глава? „За“ или „против“ президентска република?

- Аз винаги съм бил привърженик на повече правомощия за президента – защо, например, бат' Сали, като депутат да има законодателна инициатива, а президентът да е ограничен в това? Повтарям, президент, който е избран с над милион гласове, а не депутат, който е избран с десетина хиляди и е партиен послушник. Това е и вторият проблем – избираме президенти послушници. Всичките имат началници – ЕНП, ПЕС, какво ли не. Аз нямам началници.

Затова казвам: не е слаб българският президент, слаби са били българските президенти. И не е нужно да е чак президентска република, но е добре президентът да има възможността да е реален коректив – избран е мажоритарно и заслужава това. Да има право да иска вот на недоверие към правителството.

Но и сегашните правомощия не са малки. Например, аз ще свиквам КСНС всеки месец. А ако правителството не се вслушва в народа, правя обръщение към нацията и повеждам хората!

- Довършете изречението: „Българофил е...“

- Най-важното, което българският президент трябва да бъде.

- Възможно ли е да сме винаги с ЕС и САЩ и никога против Русия?

Да, балансираната външна политика е възможна. Отговорът е прост: ние сме член на ЕС и НАТО, но в рамките на тях трябва да бъдем не послушник, а активна страна. И не можем да превръщаме Русия във враг. Както американският посланик наскоро каза, „САЩ или Русия“ е фалшива дилема. Най-доброто доказателство, че такава дилема не седи в главите на нас, българите, е незавидният рейтинг на Росен Плевнелиев.

- Трябва ли да отпаднат санкциите за Русия?

- Санкциите трябва да паднат или поне да се ревизират – защото вредят повече на нас, на нашия бизнес и на народа на Русия, отколкото на олигарсите и върхушката в Русия.

- Чий е Крим?

- Крим е на народа на Крим. Аз не съм привърженик на никакви промени в границите и не поощрявам двойните стандарти, според които за Крим може да вдигаме шум, но за Косово например не може. Не съм привърженик и на Югославия, разбира се. Нека не забравяме, че една от най-несправедливите граници е точно тази между България и Югославия – граница, която за съжаление наследихме и след края на Югославия. Българските граници, уви, са несправедливи, но това е отделна тема.

- Трябва ли България да преразглежда отношенията си с НАТО и ЕС и в каква посока?

- Именно в тази посока, която споменах. Активна позиция в ЕС и в НАТО.

- Съществува ли дилемата сигурност - човешки права?

- Не. Това е още една фалшива дилема. Нашата държава трябва да осигурява и сигурност, и права. Но знаете ли, всяко право е доколкото не пречиш на правото на другия. Затова и съвременният свят е построен върху национални държави. В националната държава има институции, ред, власт. Затова и – нека не сме наивници – няма права, които са над националния суверенитет. Питайте САЩ дали правата на Едуард Сноудън, например, са над щатските закони и интереси. Казвам го, защото в моите очи САЩ са държава, която заслужава огромно уважение за начина, по който пази и правата на хората си, и своята национална сигурност и интерес.

- Каква трябва да е политиката на България по бежанския проблем?

- Както виждате, ние отдавна говорим каква трябва да е. Преди три години ни обвиняваха, сега се видя, че сме били прави. Довършване на оградата, екстрадиране на всеки нелегален мигрант, пращане на още армия по границата, денонсиране на Дъблинското споразумение.

- Каква ще е ролята на вицепрезидента Ви? Какво точно ще работи той?

- Първо, ние сме хармоничен екип, а не както другите досега. Второ, вицепрезидентът отговаря за амнистията – никаква милост за изнасилвачи, наркотрафиканти, убийци на деца и възрастни хора! Трето, вицепрезидентът отговаря за българското гражданство – на нито един истински българин няма да се бави гражданството.

- Ако бяхте президент в последните 2 години на кой от законите, приети от настоящото мнозинство, щяхте да наложите вето?

- Върху всеки, който ощетява интереса на българските граждани.

- По скалата от 1 до 10 (1 - крайно ляво, 10 - крайно дясно) как бихте се самоопределили?

- Аз съм по друга скала. Скалата българско – небългарско. От едната страна са ДПС, ДОСТ, НПСД и угаждащите им партии. От другата страна на скалата сме ние, Обединените патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО.

- Трябва ли президентът да бъде баща/майка на нацията?

Президентът е подчинен на нацията. А ако ще продължаваме тези метафори, които другите кандидати си позволиха, аз ще припомня, че в откриването на нашата кампания казах, че ние с господин Нотев ще бъдем сърцето на нацията и мечът, който ще застигне нейните врагове. Това трябва да е един президент – да служи на обществото, да живее с неговите проблеми и да го пази. А не да се самопровъзгласява за негов патрон, висшестоящ, шеф, пилот, майка и т.н. А още по-малко: да го назначават за такъв.

- Какво разбирате под думите „обединител на нацията“ - да се опитваш да угодиш на всички или да се опитваш да поведеш всички?

Президент обединител и лидер – това повтарям аз. Това значи именно да поведеш, а не да подстрекаваш. Значи до поемеш отговорността, а не да се оправдаваш с предишните, с международното положение, с кого ли не.

- Коя световна политическа фигура Ви служи за пример?

- Днес Орбан е добър пример – успешна икономически и социално, горда национално и вярна на християнските ценности държава. Но искам да ме разберете правилно: ние, Обединените патриоти, нямаме афинитет към диктатура. Българският патриотизъм винаги е бил свободолюбив и никога не е бил репресивен. Нашият идеал са Левски и Гоце Делчев, а не някой днешен или вчерашен конюнктурен играч.

- Колко езика владеете?

Служа си с немски и руски. Не съм толкова нескромен, за да кажа, че ги владея, но са ми полезни, доколкото преди година и нещо станах доктор по международно право и международни отношения.