Клуб Z зададе 15 въпроса към кандидатите за президенти, чиято бройка на тези избори стигна до внушителните 21. Следвайки принципите на равнопоставеност, формулирахме еднакви въпроси по основните теми към всички участници. В следващите дни преди изборите ще публикуваме отговорите на кандидатите, които решиха да се възползват от тази възможност. Преценката остава за вас.

Представяме ви отговорите на Александър ТОМОВ.

- Силен или слаб е българският президент? Нужни ли са повече правомощия на държавния глава? „За“ или „против“ президентска република?

- Този въпрос е излишен. Българската конституция предлага следната конструкция: парламентарна република със силен президент. Проблемът не е в това на президента да се дават повече права, а тези права да се изпълнят с реално съдържание. Досега всички президенти или не можеха или не искаха да реализират своите пълномощия в пълен обем. Искането за президентска република е антиевропейска теза. В Европа доминират парламентарните републики, което е условие за задълбочаване на европейската интеграция.

- Довършете изречението: „Българофил е...“

- Отстоява конституционните права на българските граждани, включително правото на труд, здравеопазване, образование и достоен начин на живот. Поставя интересите на българските граждани над всички други интереси; Отстоява европейската интеграция на България, като естествена съюзническа принадлежност в условия на глобализация и мултиполярен свят. Защитава българската култура и идентичност, традициите и историята на страната.

- Възможно ли е да сме винаги с ЕС и САЩ и никога против Русия?

Възможно е. Моята програма като кандидат за президент предвижда съществени промени във външната политика на страната. Ние трябва да отстояваме европейското си принадлежности до край, да подържаме високо ниво на отношенията със САЩ, а също така да подобрим съществени икономическите си отношения с Русия. Това е възможна политика, а не слугинаж в полза на която и да е от великите сили.

- Трябва ли да отпаднат санкциите за Русия?

- Санкциите срещу Русия са неефективни и не са добри за повечето европейски страни, включително за България. При създалата се ситуация те ще отпаднат в контекста на Минските съгласия.

- Чий е Крим?

- Ако Украйна продължава да бъде ябълка на раздора ще пострада не само Украйна, но и всички съдени страни. Необходим е компромис както от страна на Русия, така и от страна на Запада.

- Трябва ли България да преразглежда отношенията си с НАТО и ЕС и в каква посока?

- България не трябва да преразглежда отношенията си с НАТО и Европейския съюз. Европейското ни членство е стратегически избор на българския народ, докато НАТО е организация, която гарантира сигурността на Европа. Ако в бъдеще Европа създаде свои въоръжени сили, ние бихме подкрепили тази идея.

- Съществува ли дилемата сигурност - човешки права?

- Защита на национална сигурност не трябва да става за сметка на човешките права. Подобна практика е глупав, „полицейски прочит” на проблема. Сигурността на нашите граждани не може да бъде защитена извън човешките права. Другото е безобразие и използване на службите за сигурност на самозабравили се лидери в интерес на олигархията.

- Каква трябва да е политиката на България по бежанския проблем?

- Нашата кандидат президентска двойка предлага: Активна дипломатическа дейност в Близкия изток и Балканите; Недопускане броят на бежанците над сегашните равнища, освен в случай на хуманитарен проблем (жени, деца); Категорично отхвърляне на постановлението на кабинета Борисов от 12-и август 2016г.; Приемане на нови европейски съглашения по бежанския проблем, чрез постигане на обща европейска политика по миграция и бежанците; Отстояване на позицията за общ европейски контрол и общи гранични сили по всички европейските граници; Съществено нарастване на потенциала на българските гранични войски.

- Каква ще е ролята на вицепрезидента Ви? Какво точно ще работи той?

- Възнамерявам да разширя ролята на вицепрезидента чрез конкретни укази, който бих издал. Освен даването на гражданство и помилването бих възложил на вицепрезидента и по-големи дипломатически задължения, а също така конкретни отговорности по контрола на въоръжените сили.

- Ако бяхте президент в последните 2 години на кой от законите, приети от настоящото мнозинство, щяхте да наложите вето?

- На няколко закона, които минаха бих наложил вето. Главно засягащи съдебна реформа. Ролята на президента в реформата на съда и прокуратурата е фундаментална. Президентът е мост между различните власти, а не ръководител на властите. Главното е прокуратурата и съда да бъдат независими от изпълнителната власт и властта на парите.

- По скалата от 1 до 10 (1- крайно ляво, 10- крайно дясно) как бихте се самоопределили?

- Ако подходя формално, бих отговорил 5. Но трябва да отбележа, че още през 1996 г. в книгата си „Четвъртата цивилизация” обосновах идеята за нов идеологически синтез, като променя традиционните леви и традиционните десни идеи.

- Трябва ли президентът да бъде баща/майка на нацията?

- Това е смешна претенция. Президентът на България не може да бъде нито баща нито майка на нацията. Конституцията на България повелява на държавния глава съвсем други функции.


- Какво разбирате под думите "обединител на нацията" - да се опитваш да угодиш на всички или да се опитваш да поведеш всички?

- През 1991 г. имах политическата отговорност за изготвяне на разделите в Конституцията за правителството и президентството. Президентът трябва да бъде: Изразител на основните интереси на българите; Защитник на конституционните права на българските граждани; Изразител на българската външна политика (чрез управление на назначенията на български посланици); Мост и координатор между различните власти; Изразител на гражданското общество и неправителствени организации.

- Коя световна политическа фигура Ви служи за пример?

- Ще спомена само някои лидери, с които съм се срещал лично и, от които имам лични впечатления - Герхард Шрьодер - федерален канцлер на Германия; Ханс-Дитрих Геншер - министър на външните работи и вицеканцлер на Федерална република Германия; Михаил Горбачов – последният президент на СССР; Шимон Перес - президент на Израел; Тони Блеър - британски премиер.

- Колко езика владеете?

- Свободно говоря английски, руски език и български ,ползвам в частни разговори испански и френски език.