Лидерът на "Даеш" (т.нар. "Ислямска държава") Абу Бакр ал-Багдади обяви, че е уверен в победата в битката за Мосул, последната крепост на терористите в Ирак.

Това е първото изказване на ал-Багдади в последната година - 32 минутен запис, обръщение към 5000 войници, които са в града.

"Не отстъпвайте... да държиш позицията си с чест е хиляди пъти по-лесно от това да се оттеглиш със срам", призовава той.

Преди две години лидерът на терористите обяви създаването на халифат и скорошната пълна победа на ислямистите. "Халифатът" се свива сериозно в последната година, атакуван от много страни.

Багдади се обяви и за атака към Турция и Саудитска Арабия - две от любимите му цели. Същевременно омразата му към шиитите и немюсюлманите е значително по-подчертана от предишни изказвания. Не щади обаче и сунити, които обвинява в предателство.

"Турция днес влезе в обсега на вашите действия, в прицела на вашия джихад... проникнете и превърнете сигурността й в страх", призова той.

Лидерът на джихадистите коментира и струпването на турски войски по границата с Ирак, което показва, че записът е направен в последната седмица.

Въпреки реториката, "Даеш" има навика да отстъпва, когато я натиснат, както във Фалуджа в Ирак и Дабик в Сирия. В Мосул обаче, който бе атакуван от десетки хиляди иракчани, водени от коалиция начело със САЩ, изглежда ще се задържат.

Същевременно Пентагонът започна преговори с Турция за нейната роля при щурма на сирийския град Рака - "столицата" на "Даеш", предаде Ройтерс.

"Имаме намерение скоро да тръгнем натам със сили, способни на това, да обкръжим Рака и най-накрая да го освободим. Продължаваме преговорите с Турция по този въпрос", каза шефът на американското военно ведомство Ащън Картър.

Миналата седмица турският военен министър Фикри Ъшък заяви след разговори с Картър, че Анкара е готова да сътрудничи на Вашингтон.

Отношенията между двете страни по въпроса за борбата с тероризма в Сирия се усложниха заради американската подкрепа за кюрдските Отряди за народна самозащита (ОНС). Турция обаче смята за опасно засилването на мощта на кюрдските групировки край своите граници.