ЛИЛИЯ ЦАЧЕВА

- Г-н Трайков, в последните два дни на президентската кампания сме. Каква е равносметката – има ли реална кампания, защо се появи тезата на ГЕРБ, че първият тур е „преброяване“ на тежестта на партиите и от резултата от този по конституция мажоритарен вот може да се търси опция за преформатиране на властта? И нужно ли е такова?

- Тезата за преброяването е продължение на натрапчивия опит да се маргинализират президентските избори и президентската власт. Да се разглежда този национален мажоритарен избор като представително социологическо проучване за тежестта на партиите на практика казва на хората: никой не се интересува какво мислите, важно е от коя партия сте. Смятам, че това е подигравка с демокрацията. А ако някой иска да преформатира властта, може да си намери и други варианти, за да предизвика криза и да си насрочи избори тогава, когато на него му е удобно, а не когато е полезно за страната. Е, това не кореспондира особено с мантрата, че стабилността е много важна за България в момента. Очевидно тя се пуска за обществена консумация, а всъщност властта си прави други сметки. 

- Престрелките между Вас като кандидат на десницата и кандидатите на БСП и или АБВ са логични – все пак сте от двете страни на политическия спектър. Как си обяснявате обаче, че немалко от атаките срещу РБ и Вашата номинация идват от премиера Бойко Борисов. Приписа Ви отговорност за приватизацията на "Булгартабак", Цветанов се занимава с Вас...

- Формално БСП и ГЕРБ са от двете страни на политическия спектър. Всъщност не само атаките им срещу мен, но и начинът, по който управляват, са сходни. Както се видя на дебата Радев-Цачева, кандидатът на ГЕРБ смята, че човешките права са на втори план пред политическите обстоятелства, а за отпадане на санкциите срещу Русия направо се прегърнаха с г-н Радев. Така че моята кандидатура остана единствената извън левия и популистки спектър, единствената, която представлява десните и демократично настроени хора на България. Не съм изненадан, че Цачева и Радев симетрично бягат от дебат, но ще бъде много неприятна изненада, ако българите бъдат оставени без избор и се наложи да избират отново между две злини по-малката. Веднъж сме го преживявали, когато Сидеров и Първанов бяха на балотаж. Опитвам се да дам шанс това да не се повтори. 

- Какво остана неказано и за "Булгартабак", и за проекта „Белене“, по който прокуратурата, лично Сотир Цацаров, бе обещал обвинения преди месеци, но те се появиха точно сега?

- Щом прокуратурата се е разработила ни остава да се надяваме, че не е заради изборите. А за „Булгартабак“ е добре да се знае, че бе продаден от партийните квоти в Надзорния съвет на Агенцията за приватизация. Г-жа Ненкова наскоро бе избрана да оглави КЗК, а шефът на агенцията е непоклатим на поста си и при Орешарски, и при Борисов. Вие със сигурност се досещате защо. Все пак – да кажа и за г-жа Корнелия Нинова, която също се изказа за сделката. За разлика от подготвяния по нейно време вариант, когато холдингът е щял да бъде продаден с огромни кешови наличности, ние изтеглихме като извънреден дивидент 100 млн. лв. преди сделката. Това са публични и лесно достижими факти. 

Колкото до „Белене“ - време е да започнат да говорят документите, а не хората. Тогава ще стане ясно защо похарчихме вече 3 млрд., а срещу това получихме корупция на най-високо държавно ниво. Ако тези пари бяха превърнати в коледни надбавки за пенсионерите, те сигурно щяха да обичат Бойко Борисов и Румен Овчаров до края на живота си. 

- Да допуснем, че на първия тур стигнете до балотаж. От кого ще търсите подкрепа? Левите? ДПС? „Обединените патриоти“? И кой е предпочитаният противник на втори тур и защо?

- Всички номинации идват от ляво. Въпросът е дали ще съм изправен срещу автентичния представител на левицата или срещу някое от ксерокопията, които са в състезанието. Надявам се да получа подкрепа от хората, които държат на демокрацията, на свободата и справедливостта. Подкрепа от тези, които не искат курса на България да се обърне към централна Азия, вместо да е част от Западна Европа. 

- Кои ще са първите три неща, които бихте направили, ако станете президент? Има ли подценявани правомощия на президента, които досега не са били използвани, а трябва? И кои са те?

- Първо ще се обадя на близките си, за да има кажа, че през следващите 5 години ще ме виждат по-рядко и мисля, че всеки човек би постъпил така. После ще проведа дълги срещи с настоящия президент, защото в тези важни институции трябва да има приемственост и съм сигурен, че има какво да науча. След това ще поканя шефовете на службите, за да се запозная с актуалната ситуация и да ги попитам как смятат да се справят с каналджийската мафия. Колкото до правомощията, никой досега не е използвал инициативата да предлага конституционни промени. Аз бих предложил веднага промени в конституцията, с които да се реализира най-после реална съдебна реформа, за да имаме отчетна прокуратура, да се въведе процедура по отстраняване на главния прокурор и фигурата на прокурор, който се занимава с разследване на корупцията. 

- Тезата на Реформаторския блок, който стои зад номинацията Ви, е, че една от целите на изборите е да не се допускат БСП и ДПС до властта, било то и в президентската институция, за да няма завой към Изтока и в частност режима в Москва. Как си обяснявате обаче единодушието между левите кандидати и номинацията на ГЕРБ, а и на обединените патриоти за преразглеждане на санкциите срещу Москва?

- Лесно си я обяснявам. Това показва идеологическа и стратегическа близост между г-жа Цачева, г-н Радев и г-н Каракачанов. Кремъл винаги се е опитвал да влияе и на икономическите, и на политическите процеси в България, но мнозина бъркат, като смятат, че това се прави предимно през леви формати. За Русия на Путин няма значение през какъв вид политически сили ще влияе на националната ни политика. От един президент се изисква да има ясна информация за това, когато някой се опитва да се намеси във вътрешните работи на страната му. А иначе санкциите са част от реакцията на цивилизования свят срещу една военна агресия и това е правилен подход, защото дава ясен знак на властта в Кремъл, че никой няма да толерира подобно поведение. Когато законът на джунглата, в който по-силният изяжда по-слабия, замени международните договори, би станало много страшно за страната ни. Тези принципи не могат да се измерват с килограми домати за износ или с брой хавлии на Слънчев бряг. Апропо, тази година имаше бум на руските туристи в България. 

- Каква част от тази изборна кампания е страхът – от мигрантски поток, от нестабилност, от политическа криза, дори ако щете от санкция, защото вотът „на хартия“ е задължителен, благодарение на ГЕРБ и патриотите? И това ли са истинските неща, с които имаме проблем за решаване с президенския вот или са други? Кои?

- Стратегията на напрежението и всяването на страх сред хората е последователна политика на управляващите, която продължава повече от 10 месеца. Съзнанието на хората бе промито до такава степен, че всички са ангажирани с бурки, радикален ислям сред ромите в Пазарджик, телени огради, бежанци, терористи, докато се стигна до драматични изказвания на премиера, че е възможно на границата ни да застанат 2-3 милиона души. Този водовъртеж от страхове съсредоточи всички в тази посока, а властта започна да се схваща като спасител на нацията в драма, която има много по-скромни размери. В България има 5-6 хиляди души, от които само 5-има искат да останат у нас. В същото време около мигрантските центрове патриотите направиха цялата си предизборна кампания. В целия период, под благосклонния поглед на властта и без да смятат оградата за препятствие, каналджиите пренасяха нелегално мигранти. С две думи незаконният бизнес върви, хората са наплашени и търсят спасител. Сервираха им наготово генерал, войвода и служител на генерал. По-сериозните проблеми обаче са съвсем други и щом говорим за брой хора, от страната ни си тръгват всяка година 40 000 български граждани. Затова питам ясно кое е по-голяма опасност за България? 

-  Какво е отношението Ви към референдумите, в това число и този, който престрои на 6 ноември, заедно с президентския вот? А за задължителното гласуване?

- Референдумите са демократичен инструмент, но не бива да заместват ролята на политиците, които са призвани да носят отговорност, независимо дали ще бъдат харесани. Резултатите от референдума за "Брекзит" са ясно доказателство за това как измъкването от ситуацията на Дейвид Камерън вкара Великобритания в криза. Колкото до задължителния вот, винаги съм подозрителен, когато едно право по Конституция бива вменено като задължение. Вижте огромната активност на изборите във Франция, където вотът не е задължителен и го сравнете с активността в Гърция, където вотът е задължителен. 

- Как се отразява на кампанията „залогът“, който Меглена Кунева направи за изхода от изборите – че ще подаде оставка от правителството, ако резултатът е по-слаб от този на РБ на парламентарния вот? Въобще продължаващото участие на немалка част от РБ във властта налага ли се да обяснявате на избирателите си?

- Определено не се отрази благотворно, но мисля, че всички са наясно, че вотът за мен е мажоритарен. Коалиционни президенти няма. Така че по-добре да бием на изборите, а всеки след това е свободен да прави каквото си иска. Аз искам да обединявам хора, а не партии. Ако успея да го направя, лидерите им ще ги догонват. 

- Мигрантският поток към Европа (макар и не към България) все пак е факт, както и войната в Сирия. Къде е България в решението? Участва ли? Правилен ли беше ходът с посредничеството с Турция?

- България не е в състояние да посредничи между Турция и ЕС, защото ние сме ЕС. София не е буферна зона между Анкара и Брюксел. Както видяхте, посещението в Турция показа невероятната склонност на българския премиер моментално да паднат визите за турски граждани, а решението на въпроса, заради който посети Ердоган, беше взето още преди самолетът му да докосне пистата в Германия. Дипломатическото посредничество изисква други умения и капацитет, които вярвам, че България ще има възможност да покаже. Страната ни десетилетия наред е поддържала тесни отношения със Сирия и режима на Асад и има много информация, която би могла да е от полза за съюзниците ни. 

- Посланието Ви към избирателите на финалната права на кампанията е?

- Не разрешавайте България да променя външнополитическия си курс, гласувайте ми доверието да променя вътрешнополитическата ситуация. Радев и БСП са опасни за България, а Цачева и Борисов не могат да ги спрат. Затова се обръщам към всички демократично настроени и родолюбиви българи - ако искате да не го допуснем, гласувайте за силата, свободата и демокрацията.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ