С меко казано, грозен дебат ВСС за пореден път само в рамките на две седмици остави на поста му представляващия Димитър Узунов.

Второто искане от т. нар. "бунтари" в лицето на Калин Калпакчиев днес предизвика мощна атака срещу... самия Калпакчиев.

"Ние имаме ментален проблем – ние не разбираме кое е факт, кое е истина и кое е неистина. При това положение как можем да сме сигурни, че ще разберем останалите точки от дневния ред"

Това каза самият Калпакчиев, след като призова пленума на Съвета да отстрани от поста представляващия Узунов заради твърденията му пред бТВ, че Калпакчиев "движел" европроект за 340 000 лв., които ще получи.

В подкрепа на Калпакчиев взе думата истинската ръководителка на въпросния проект Елка Атанасова, която каза, че от месеци вече се оправдава заради европейското финансиране на обща деловодна система за съдилищата. Тя каза - както и преди, че от проекта на стойност 6 млн. лв, те не са успели да защитят максималното възможно възнаграждение за екипа от 10 %, а само 340 000 лв, и около 20 000 лв. за командировки.

Никой още не знае какъв процент ще отиде у Калпакчиев, който не го "движи", а е само един от координаторите.

В караницата стана дума, че нарочно се насажда у общството, че проект е нещо мръсно и съмнително и говори за корупция и че благодарение на това съдилищата още няма да имат електронна деловодна система.

С това се съгласи и присъстващата (за пръв път от месеци насам) правосъдна министърка Екатерина Захариева.

"Моля ви този дебат да не тръгва в посока, която да твърди, че участието в проекти и изпълнението на проекти е нещо лошо. Имах няколко срещи с управляващия орган и точно по отношние на проекти, свързани със съдебната реформа, имаме забавяне. Моля ви точно този дебат да не оставя у хората усещане, че участието в проекти е нещо срамно. България е една от малкото държави, осигурила 35 млн. за съдебни реформи по ОП "Добро управление".

По темата, че догвор още няма и никога не е имало - самият Калпакчиев се обърна към Узунов, "че тук на масата има юристи, завършили университети" (макар че по конституция всички във ВСС са юристи, б.р.), които разбирали разликата между сключен договр и несъщствуващ... На това веднага се намеси Сотир Цацаров, който апелира Захарива като водеща да прекъсва опитите за "дискриминация" - че се намеквало, че който е от Софийския университет е висш, който е завършил в Пловдив - е по-нисш, а пък Димитър Узунов, като е завършил полицейскта школа в Симеонво - най-нисш.

Захариева каза, че тя лично няма проблем с това, че е от Пловдивския университет.

Главният прокурор Сотир Цацаров се намеси с реч към Калпакчиев "на ти", като нападна основно "последните писания" на съдията в блога му (само преди 2 заседания Цацаров дори внесе точка в дневния ред - защо членът на Съвета е написал статия за съдебната реформа в Клуб Z, б.р.).

Той цитира размислите на Калпакчиев по свой адрес - най-вече, че е минирал посещенито на европрокурори у нас.

По отношение на тази сага,  която се развива в момента - Калин Калпкчиев е напълно прав да иска спрямо него да не бъдат изричани лъжи. Мисля, че г-н Узунов трябва преди да гласуваме, да вземе някакво отношение - да каже нещо по това, за което става дума.

А аз лично обаче свикнах на упражнения по мой адрес. Факт е, че Калпакчиев иска спрямо него да не се изричат лъжи. Не бива обаче да мерим с двоен стандарт. Излиза, че когато ги правим тези неща по отношение на други, не ни заболя.

Ще си позволя за пръв път да говоря на ти, за което се извинявам... (вече лично към съдията, б.р.)

Обаче ни заболя и те заболя, когато засегна теб... Пак ти казвам – аз няма да ти дам примери, когато ти на събрание на колегии на съдиите от САС каза, че аз блокрам твоята работа като прдеседател на Комисията по натовареността. Нали помниш какво стана? И това излезе в един сайт. Някой излезе отвънка и помоли да го свалят (явон намеквайки за самия Калпакчиев, б.р.), но моят компютър остана отворен и аз ги прочетох.

Цацаров продължи с четене на явно подготвени цитати от блога на съдията - че "от самото начало главният прокурор прави опити да влияе на начина, по който протича мисията на европейските прокурори, като мисли, ча така ще си гарантира удобен за него резултат". Допълни и внушението, кото според него се прави - че е пратил лично фотографи да снимат, кои влизат н срещи с европейските проверяващи.

"Слава Богу, тук е министърът на правосъдието - тя знае много добре как са се развили нещата с мисията. Но знам, че тя няма да каже и то няма да каже в интерес на мисията. Ти в тази статия излъга. И то излъга спрямо мен - че едва ли не аз съм този, който е пратил фотографи.

Задавам ти обаче следния въпрос: Защо реагира така бурно, когато те засегнаха тебе лично?

А не си натисна моралните спирачки, когато ти ги сипеш тия работи по отношени на други...

Ти не можеш да търпиш неистина. Независимо от това, че ние к тебе имаме тотални разминавания по всички неща. Независимо че ние с тебе имам тотално различни по това кой как трбва да работи.

Слява Богу, съм завършил СУ и мога да говоря тия неща... Аз не съм пращал фотографи, аз не съм блокрал мсията, аз не съм толкова черен, колкото се опитвате ти и хората зад тебе да ме изкарате. Ето я г-жа Захарива – тя знае, но няма да го каже.

Ти така излъга, аз не реаграх,

Ако спрямо теб са излъгали, ще кажа, че ти не го заслужаваш. Защото всеки човек има право на достойнство, независимо дали е съдия - неговият авторитет да не се руши.

Гадно е да се излизват лъжи върху теб, но е много гадно и ти самият да ги изричаш."

След канонада срещу Калпакчиев от Ясен Тодоров, Галя Георгиева, Георги Колев - в която най-вече бяха обсъждани медийните му изяви и личния му блог, Лозан Панов се намеси с въпроси към Димитър Узунов.

Той го пита по същество подкрепя ли твърденията си - че има такъв договор, че той е сключен от Калпакчиев, че по него Калпакчиев ще полчи 340 000 лв.

Затова, когато дойде ред на Узунов сам да обясни позицията си, той се обръщаше през цялото време не към вносителя на точката Капакчиев, а с "аз, г-н Панов..." еди какво си... Той напомни, че теоретично погледнал, че един член от кипа може да получи цялото предвидно възнаграждение и че ставкта на Калпакчиев за час е нормирана на 40 лв и стотинки. За тази сума някои хора работели по два дни.

"И понеже си позволих да надникна в този договор – вие говорите за моя морал. И много ми е интересно - когато бях на амбразурата заради вас, когато идвах в болницата да ви хвърля едно око, когато представях вашата кандидатура (за председател на ВКС, б.р.), вие не сте поставяли под въпрос моя морал.

По време на проблемите в процедурата (по избор през 2014 г., б.р.) вие се крихте в моя кабинет", завърши Узунов.

Калпакчиев направо каза, че тва е тотална морална разруха и, че не чоже така да се говори - че някой му хвърлял едно око. (Узунов и Милка Итова посетиха Лозан Панов след като в течение на процедурта му по избор той бе блъснт от автомобил, б.р.)

С 14:8 гласа мнозинството реши, че няма проблем с морала на Димитър Узунов. Към обичайните 6-има "бунтари" този път се присъединиха Юлиана Колева (както миналия път), така и Елка Атанасова от прокурорската колегия. Магдална Лазрова, която преди 2 седмици гласува за оставка, каза, че е гласувла против само в знак на протест - че очевидно се цикли един и същи вот, който винаги свършва с еднакви резулатти.

След гласуването се намеси Соня Найденова - че с писмено становище ще прати въпроса с морала на Димитър Узунов в парламента, който го е избрал за член на ВСС през 2012 г.