Клуб Z зададе 15 въпроса към кандидатите за президенти, чиято бройка на тези избори стигна до внушителните 21. Следвайки принципите на равнопоставеност, формулирахме еднакви въпроси по основните теми към всички участници. В следващите дни преди изборите ще публикуваме отговорите на кандидатите, които решиха да се възползват от тази възможност. Преценката остава за вас.

Ето отговорите на Господин Тонев, кандидат за президент, издигнат от Българска демократична общност.

 

1.  Силен или слаб е българският президент? Нужни ли са повече правомощия на държавния глава? „За“ или „против“ президентска република?

Българският президент ще е силен тогава, когато уплътнява със смисъл основното си правомощие – да олицетворява единството на нацията! Президентът трябва да бъде личност, която постига съгласие за основните ценности. Това е главният извор на неговата сила, защото чрез  съгласие за основните ценности  ние можем да живеем заедно в обществото въпреки своите различия. Президентът е изразител на това трудно за постигане съгласие! Нека изпълни със смисъл тази мисия, какви правомощия повече! Тогава той ще бъде и силен, и смислен президент.

Привърженик съм на парламентарната република като форма на управление, а не на модела на президентска република.

2. Довършете изречението: „Българофил е...“

Човек, който носи България дълбоко в себе си, възприема я и като дом, и като пристан, застъпва се за българския език и култура, има памет за корените си, обича родината без надменност и враждебност спрямо другите и над всичко поставя върховната ценност на човешкото достойнство.

3. Възможно ли е да сме винаги с ЕС и САЩ и никога против Русия?

Достойната възможност е да бъдем надеждни партньори в Европейския съюз и НАТО, като се опираме на идеята за национално самоутвърждаване, независимост и незаменима мяра на суверенитет. Когато една нация е стъпила на принципа на самоуважение, тя може да има стабилни връзки с всички държави, включително и с Русия.

4. Трябва ли да отпаднат санкциите за Русия?

Не.

5. Чий е Крим? 

Съобразно международното право - на Украйна.

6. Трябва ли България да преразглежда отношенията си с НАТО и ЕС и в каква посока?

Нашето място е в Европейския съюз и НАТО. България трябва да участва по-активно в политиките на НАТО и ЕС, това означава по-добра защита на българския национален интерес.

7. Съществува ли дилемата сигурност - човешки права?

Изборът между двете ценности е светогледен въпрос. Възгледът, който споделям, е, че заради сигурността не могат да се жертват човешките права, не може да се отнема човешкото достойнство.  

8. Каква трябва да е политиката на България по бежанския проблем?

Изработване на цялостен национален подход като част от общоевропейската политика спрямо бежанците и мигрантите – като външна граница на ЕС това е в интерес на страната; баланс между възможностите за приемане на търсещите подслон по хуманитарни причини и съхраняването на вътрешна сигурност на страната;  мерки за защита на границата с Турция; съдебно преследване на трафикантите на хора.

9. Каква ще е ролята на вицепрезидента Ви? Какво точно ще работи той?

Според нашата концепция за ролята на президентската институция вицепрезидентът трябва да подпомага президента в най-важната битка – битката за духовно-политическо обновление на нацията, в битката срещу корупцията и за възстановяването на фундменталните ценности в обществото.

Вицепрезидентът ще изпълнява и следните правомощия, възложени му от президента: да дава и възстановява българско гражданство и освобождава и лишава от него; да предоставя убежище; да упражнява право на помилване.  

10. Ако бяхте президент в последните 2 години, на кой от законите, приети от настоящото мнозинство, щяхте да наложите вето?

Промените в Изборния кодекс.

11. По скалата от 1 до 10 (1- крайно ляво, 10- крайно дясно) как бихте се самоопределили?

В политическото поле на скалата между 5 и 8. На това политическо поле се намират споделяните от нас светогледни принципи на персонализма, на ценностния консерватизъм и на Етичния модел на пазарно стопанство - концепция, изработена от Експертния съвет на Българска демократична общност

12. Трябва ли президентът да бъде баща/майка на нацията?

Конституцията е предписала на президента роля на държавен глава. Той трябва да изпълнява тази мисия отговорно, понятието „баща/майка на нацията” съдържа както достолепно уважение, така и повърхностно лекомислие.

13. Какво разбирате под думите "обединител на нацията" - да се опитваш да угодиш на всички или да се опитваш да поведеш всички?

Президентът трябва да бъде духовен предводител на нацията. Безусловно! Без да се оплаква от липсата на оръжия!

14. Коя световна политическа фигура Ви служи за пример?

Не изпитвам култ към определена личност, но достижението на Конрад Аденауер да вдъхнови една потънала във вина и мизерия нация и да ѝ посочи по-висок обществен хоризонт за развитие, заслужава респект.

15. Колко езика владеете? 

Владея български и немски език в степен, за която може да се твърди, че някой владее нещо