Клуб Z зададе 15 въпроса към кандидатите за президенти, чиято бройка на тези избори стигна до внушителните 21. Следвайки принципите на равнопоставеност, формулирахме еднакви въпроси по основните теми към всички участници. В следващите дни преди изборите ще публикуваме отговорите на кандидатите, които решиха да се възползват от тази възможност. Преценката остава за вас.

Ето отговорите на Цецка ЦАЧЕВА, кандидат на ГЕРБ.

- Силен или слаб е българският президент? Нужни ли са повече правомощия на държавния глава? „За“ или „против“ президентска република?

- Аз съм против създаването на президентска република. Считам, че най-демократичната форма на държавно управление е република с парламентарно управление. По Конституция президентът в парламентарна република разполага с достатъчно правомощия, не е необходимо те да бъдат повече. Самият факт, че той се избира пряко от българските граждани му дава допълнителна легитимност в кризисни ситуации на политическа криза, тогава когато е негова отговорността за съставяне на служебен кабинет и управление на държавата.

- Довършете изречението: „Българофил е...“

- Българофил е всеки, който отстоява кауза за България, нейния национален интерес, просперитета и развитието на българската нация.

- Възможно ли е да сме винаги с ЕС и САЩ и никога против Русия?

- Като член на ЕС и НАТО имам своите ангажименти към тези две организации. България е надежден партньор и в ЕС, и в НАТО, което не изключва необходимостта от диалог и поддържане на добри двустранни отношения с Русия.

- Трябва ли да отпаднат санкциите за Русия?

- Що се отнася до санкциите за Русия като член на ЕС, ние сме част от общото решение на Съюза. При изпълнение на Минските договорености е възможно да се преразглеждат тези санкции – нужен е дебат, преразглеждане не означава отпадане на санкциите.

- Чий е Крим?

- Анексията на Крим наруши международните договори и документи след края на Втората световна война. Териториална цялост на Украйна е гарантирана от тези документи. Крим днес е на Украйна.

- Трябва ли България да преразглежда отношенията си с НАТО и ЕС и в каква посока?

- Тези отношения са предмет на конкретни договори и не е необходимо предоговаряне на тези отношения. При всички положения гласът на България трябва да се чува по-ясно и по-категорично, основаващ се на националния интерес - нещо, което се прави от българската дипломация, българското правителство и други държавни институции в последни дни.

- Съществува ли дилемата сигурност - човешки права?

Не. Правовата държава и върховенството на закона са гаранция за спазване на общата сигурност и защита правата на отделната личност.

- Каква трябва да е политиката на България по бежанския проблем?

- Активна и ангажирана. Такава, каквато правителството на Бойко Борисов и дипломацията ни отстояват в момента пред партньорите ни от ЕС. От една страна е необходима пълна мобилизация на целия ресурс на държавата по охрана на границата, на следващо място трябва да се възползваме от европейската солидарност, както това вече е факт с отпуснатите 160 млн. евро за охрана на външната европейска граница и с дадения старт на новата Европейска агенция за гранична и брегова охрана на 6-и октомври тук, в България - това е и признание на партньорите ни за това, че държавата успешно се справя с този проблем. На трето място – необходимо е да водим активна дипломация в рамките на ЕС за намиране на общо дипломатическо решение за преустановяването на конфликтите в Близкия изток.

- Каква ще е ролята на вицепрезидента Ви? Какво точно ще работи той?

- Правомощията на вицепрезидента ясно са разписани в Конституцията. Част от правомощията на президента могат да бъдат делегирани на вицепрезидента. Ще спазя традицията на тази институция и той най-вероятно ще получи правомощията в обем такъв, какъвто досега е имал всеки вицепрезидент на Републиката.

- Ако бяхте президент в последните 2 години на кой от законите, приети от настоящото мнозинство, щяхте да наложите вето?

- Аз съм председател на 43-ото Народно събрание. Това означава, че с моя глас са приемани законите в рамките на този парламент – аз ги намирам за справедливи, конституционно съобразни и не бих наложила вето на нито един от тях.

- По скалата от 1 до 10 (1- крайно ляво, 10- крайно дясно) как бихте се самоопределили?

- Аз съм представител на ГЕРБ, която е партия член на голямото семейство на Европейската народна партия. ГЕРБ е истинската народна партия в България. Тя се позиционира в политическия спектър в център-дясното пространство. Личното ми самоопределяне по тази скала е 8.

- Трябва ли президентът да бъде баща/майка на нацията?

- Няма как да си майка на няколко милиона граждани, но следва да си също толкова чувствителен към проблемите на всеки един български гражданин, без значение дали той живее в границите на държавата или извън нея. Това най-силно се проявява тогава, когато се държиш като майка.

- Какво разбирате под думите "обединител на нацията" - да се опитваш да угодиш на всички или да се опитваш да поведеш всички?

- Президентът олицетворява единството на нацията, това означава да съумее да намери единната посока, която да се подкрепя от възможно най-широк кръг граждани. Разбира се, важно е умението за диалог, за баланс между политическите сили, какъвто плурализмът в демокрацията предполага. Това не изключва различията между партиите, но верните решения за България следва да бъдат подкрепяни от възможно най-голям брой субекти.

- Коя световна политическа фигура Ви служи за пример?

- Нямам кумири.

- Колко езика владеете?

- В работата ми до момента като втори мандат председател на българския парламент, когато съм разговаряла с чуждестранните гости или тогава, когато съм водила делегации навън, съм говорила на европейски език – това е българският език. В днешно време е предимство да владееш не само един, а повече езици - така, както го правят немалко млади българи. Тогава, когато имаш какво да кажеш и си категоричен в позицията си, винаги ще те разберат. Говоря на български.