Немалка част от държавните и общински служители ще получават по-големи заплати през 2017 г. Това стана ясно при обсъждането на проектобюджета в парламентарната комисия по бюджет и финанси.

За образование догодина се предвиждат 3,35 млрд. лв., което е с 230 млн. лв. повече спрямо парите за тази година (7% ръст).

"100 милиона лева ще отидат за увеличение на учителските заплати. Образованието е един от приоритетите на бюджета. Акцент ще бъде и привличането на млади учители в системата на средното образование", обяви финансовият министър Владислав Горанов.

По изчисления на синдикатите парите ще стигнат за 10% увеличение от 1 януари 2017 г.

С три милиона лева се вдигат и средствата за стипендии на студентите.

"Увеличение на заплатите ще има и в сферата на социалните услуги - това се отнася за всички агенции в системата на Министерството на труда и социалната политика", каза още Горанов.

От години служителите в бюрата по труда, например, имат едни от най-ниските заплати в държавната система, а в същото време ролята им за пазара е изключително важна - да насочват безработните към свободни места, към квалификация и преквалификация, към европейски и национални програми.

Догодина общините ще разполагат с повече средства, което ще даде възможност за близо 10% увеличение на възнагражденията в общинските администрации, съобщи финансовият министър пред депутатите.

Участници на заседанието съобщиха, че повишение на заплатите през 2017 г. е предвидено и за служителите в Националната агенция за приходите.

Преди месец транспортният министър Ивайло Московски обяви, че в следващите месеци ще бъдат вдигнати заплатите в БДЖ, НКЖИ и изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

От „Холдинг БДЖ“ уточниха, че това се отнася за локомотивни машинисти, помощник-машинисти, кондуктори, стрелочници и други служители в „БДЖ-Пътнически превози“ и „БДЖ-Товарни превози".

В НКЖИ има споразумение, че трудовите възнаграждения ще бъдат вдигнати от средата на годината. За "Автомобилна администрация" са осигурени 600 000 лв. допълнително, които ще стигнат за ръст на месечните суми с 50-80 лв.

Освен това от 1 януари се повишава минималната работна заплата в страната - от 420 на 460 лв., което ще се отрази на доходите на десетки хиляди българи, получаващи най-ниски възнаграждения.